TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

Ray Genleşmesine Boya Formülü

Dünya

Hava sıcaklıklarının mevsim ortalamalarının üstüne çıkmasından dolayı raylarda meydana gelen genleşmeyi en aza indirmek için Avusturya Demiryolları rayları beyaza boyamaya başladı.

Kaynaklı demiryolu hatlarında hava sıcaklıklarının ortalamaların üstünde olması istenmeyen bir durum. Mevsim ortalamalarının üstünde seyreden hava sıcaklıkları ise demiryollarında rayların genleşmesi sonrası kazaya davetiye çıkarıyor.

Daha önce İngiltere ve İtalya’da rayların beyaza boyanması çalışmalarının yapıldığı biliniyordu. Konu ile ilgili son gelişme sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyrettiği Avrupa ülkesi Avusturya’dan geldi. Avusturya Demiryolları mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarında raylarda genleşmeden dolayı meydana gelebilecek bozulmalara karşı Bludenz yakınlarına ray sıcaklıklarını düşürmek amacıyla deneme gerçekleştirdi.

Beş kilometrelik hatta raylar beyaza boyandı. Boyama sonrası beyaz renk güneş ışığını yansıttığı için ray sıcaklılığının boyama yapılmayan raylara nazaran sekiz derece kadar düştüğü gözlemlendi.

Deneme sonuçlarının uzmanlar tarafından değerlendirileceği ve raylarda genleşme ihtimaline karşın alınan hız sınırlama tedbirinin uygulanmayabileceği belirtildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.