TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

Kardemir'den Yerli Tren Tekeri Hamlesi

Gündem

Ülkemizin önemli sanayi kuruluşlarından Kardemir yerli ray üretiminden sonra şimdide Türkiye'nin yurtdışından yılda 20-30 bin adet ithal ettiği tren tekeri üretimine hazırlanıyor. Çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kardemir Genel Müdürü Uğur YILMAZ 2017 sonunda üretime başlayabileceklerini ifade etti.

Türkiye'nin önemli entegre çelik üretim tesislerinden Kardemir, Türkiye'nin tamamen ithalata bağımlı olduğu tren tekeri konusunda yıllık 200 bin adet üretim kapasiteli tesisini gelecek yılın sonunda ekonomiye kazandıracak

Kardemir Genel Müdürü Uğur Yılmaz, Kardemir'in hayata geçireceği bir diğer önemli yatırımın tren tekeri üretimi olacağını dile getirdi ve bununla ilgili tesisi 2017 yılının sonunda hayata geçireceklerini bildirdi.

Tekerleklerin üretiminde robot teknolojisinin kullanılacağını ifade eden Yılmaz, "Böyle bir ürün Türkiye'de üretilmiyor. Yatırım teşvik desteği alan bir proje olacak" dedi.

Türkiye'de yılda yaklaşık 20-30 bin adet tren tekeri kullanıldığına dikkati çeken Yılmaz, "Tesisimiz 200 bin adetlik üretim kapasitesine sahip olacak. Dolayısıyla artan kısmı ihraç etmemiz lazım" şeklinde konuştu.

TCDD'nin şu anda söz konusu tekerleri ithal ettiğini ifade eden Yılmaz, bu açıdan bakıldığında yatırımın ray üretimi kadar stratejik olduğuna dikkati çekti.

" RAY ÜRETİMİ 200 BİN TONA ÇIKARILABİLİR"

Firmanın önemli ürünlerinden olan ray konusunda yaşanan gelişmelere de değinen Yılmaz, son 3 yılda yurt içine 357 bin, ihracat amaçlı 81 bin ton olmak üzere 438 bin ton ray satışı Betebet gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ray üretimi ve satışı konusunda geçen yıl 170 bin ton ile rekor kırdıklarını dile getiren Yılmaz, "Haddehanemizin kapasitesi yıllık 400 bin ton. Ürün çeşidine bağlı olarak kapasiteler değişiyor. Geçen yıl rekor kırarak 170 bin ton ray ürettik ama bugün piyasa koşulları elverirse 200 bin tona kadar çıkmak mümkün. Bu, ülkemizin yanı sıra komşularımızın da ihtiyacını karşılayacak seviyede bir üretim" dedi.

Hem Türkiye'de hem de Orta Doğu'daki tek ray üreticisi olduklarının altını çizen Yılmaz, en önemli ihracat pazarının İran olduğunu, Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra Etiyopya'ya da ihracat yaptıklarını kaydetti.

İran'ın önemli müşterilerinden olduğunu vurgulayan Yılmaz, önümüzdeki dönemde İran dahil olmak üzere bölge ülkelerine ihracat konusunda casino olumlu gelişmeler yaşanmasını beklediklerini bildirdi.

İç karışıklıkların yaşandığı Orta Doğu'da yeniden bir düzen kurulduğunda oluşacak yeni ortamın bölgedeki tek ray üreticisi olarak kendilerine fırsatlar sunacağına işaret eden Yılmaz, "Ray konusunda Çin ve Rusya da teklif veriyor ama bizim raylarımızın kalitesi Avrupa ürünlerinin kalitesinde" değerlendirmesinde bulundu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.