TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

MKEK Yeni Fabrikasında Tren Tekeri Üreterek İthalatı Düşürecek

Gündem

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Ağır Silah ve Çelik Fabrikası Müdürü Gündüz Güler yeni kurdukları çelikhane ile Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve normal trenlerin ihtiyacı olan monoblok tekerlerini de üreteceklerini söyledi.

Kırıkkale’ye kurulan çelikhaneyle ithalatın 3’te 1 oranında düşmesi beklenirken, yerli silahlarda da bu çeliklerin kullanılması planlanıyor. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) bünyesinde kurulan çelikhaneyle, yıllık 120 bin ton çelik üretilerek, Türkiye’nin dışa bağımlılığının azaltılması hedefleniyor.

Türkiye’nin savunma sanayisine önemli katkılar sağlayan MKEK’de Ağır Silah ve Çelik Fabrikası bünyesinde yaptırılan çelikhane tesisinin inşası sürüyor. 62 milyon avro yatırımla geçen yıl Temmuz ayında yapımına başlanan çelikhanenin, gelecek yıl nisan ayında hizmete girmesi planlanıyor.
MKEK Ağır Silah ve Çelik Fabrikası Müdürü Gündüz Güler, Asyabahis ağır silah ve çelik üretiminin yapıldığı fabrikada 380 personelin çalıştığını söyledi.

MKEK’in, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yaptığı protokol çerçevesinde, yeni çelikhanede Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve normal trenlerin ihtiyacı olan monoblok tekerlerini de üreteceklerini aktaran Güler, yeni çelikhane yatırımının bu projenin ilk aşaması olduğunu kaydetti.
Gündüz Güler, tesiste üretilecek çelikle monoblok tren tekerlerinin de ithalatını durdurmayı amaçladıklarını vurgulayarak, “Dövülmüş çeliğin Türk sanayisindeki değişik sektörler içerisinde kullanılması için fabrikamızda 4 bin 500 tonluk yeni bir hidrolik serbest dövme presi almayı öngörüyoruz. Bu konuyla ilgili Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile MKEK arasındaki görüşmeler devam ediyor. Kaliteli çelik üretimi konusunda Türkiye’deki en büyük çelik üretimi fabrikası diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.