TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

İptal edilen metro ihaleleri pahalıya patlayacak

İstanbul Metro

İstanbul'da iptal edilen 6 metro hattına 3.3 milyar TL ödenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Kadir Topbaş’ın iptal edilen metro projelerine yeni ödenek ayrıldı. 6 metro hattına 3.3 milyar TL ödeneceği açıklandı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 'daha ekonomik' bir şekilde yapılabilmesi için iptal ettiği 6 metro hattının inşaatına 3 milyar 323 milyon TL ödenek ayırdı. Bu ödeneğin 2 milyar 797 milyon TL'si, yurt dışından getirilecek krediyle karşılanacak, geri kalanı 526 milyon TL ise belediyenin bütçesinden ödenecek.

Kaynağın 3 milyar 19 milyon TL'si metro inşaat yatırımlarında, 304 milyon TL'si ise bu hatlarda kullanılacak metro araçlarının alımında kullanılacak.Yeni yayımlanan 2018 yatırım programı, ihaleleri iptal edilen İstanbul'daki 6 metro hattıyla ilgili çalışmaların durmayacağını, aksine bu inşaatlara 2018 içerisinde 3.3 milyar TL'yi aşan devasa tutarda kaynak aktarılacağını ortaya koydu. Tamamı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinden karşılanacak 6 metroya bu yıl aktarılacak kaynaktan en yüksek tutar ise 1 milyar 122 milyon TL ile Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattına düştü.

METRO PROJELERİNE NE KADAR HARCANACAK

Yatırım programına göre, Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı da 858 milyon TL'yle bu yıl ayrılan kaynaktan en yüksek ikinci ödeneği almış olacak. Program kapsamında Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli hattına 735 milyon TL, Mahmutbey-Başakşehir hattına 270 milyon TL, Kirazlı-Halkalı hattına 128 milyon TL ve Başakşehir-Kayaşehir hattına da 108 milyon TL ödenek ayrıldı.

İBB'nin tüm metro hatlarının finansmanı için 925 milyon Euro dış borçlanma yapma kararı aldığı da belirtilmişti. 6 metro hattının ihaleleri iptal edildiği için, bu yıl için ayrılan 3.3 milyar liralık ödeneğin tamamı, ihaleleri kazanacak yeni firmalar tarafından harcanacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.