TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

Çocuklarda Buhar Tedavisi Zararlı Mı?

SAĞLIK

Kış aylarının gelmesi ile çocuklarda solunum yolu rahatsızlıklarında artışlar görülmeye başlandı. Solunum yolu rahatsızlıklarında buhar tedavisi uygulanıyor. Peki buhar tedavisinde kullanılan ilaçların çocuklara zararı var mı? Buhar makinası nasıl kullanılır? Bebeklerde buhar makinası kullanımı gibi sorular ebeveynlerin en çok aklına takılan sorular.

Kış aylarının gelmesi ile çocuklarda solunum yolu rahatsızlıklarında artışlar görülmeye başlandı. Solunum yolu rahatsızlıklarında buhar tedavisi uygulanıyor. Peki buhar tedavisinde kullanılan ilaçların çocuklara zararı var mı? Buhar makinası nasıl kullanılır? Bebeklerde buhar makinası kullanımı gibi sorular ebeveynlerin en çok aklına takılan sorular.

Kış aylarında çocukların en çok rahatsızlandıkları hastalıkların başında solunum yolu rahatsızları gelmektedir. Sağlık bakanlığının antibiyotik kullanımını azaltma çalışmalarının gündem olduğu şu günlerde anne ve babalar buhar tedavisine yönlenmekte. Ancak buhar tedavisi yani Nebülizasyon’da kullanılan ilaçlar zararlı mı?

ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU TEDAVİSİNDE KULLANILAN BUHAR TEDAVİSİNİN ZARARI VAR MI?

Üst solunum yolu enfeksiyonu diye adlandırılan soğuk algınlığı rahatsızlığı her yaşta görülebilmekle birlikte özellikle 6 yaş sınırının altında daha sık rastlanmaktadır. Çocuklar 6 yaşına kadar yılda ortalama 5 kez üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanmaktadır.



ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU NASIL BULAŞIR?

Üst solunum yolu enfeksiyonu hapşırma sonrası havaya yayılan tanelerin solunum yolu ile vücuda alınması veya el teması ile bulaşır. Bu sebeple kış aylarında özellikle bu hastalığa yakalanmış kişiler ile kapalı ortamlarda çok bulunulmamalı ve temasın önüne geçilmelidir. Bir başka yolu ise ortamın havalandırılmasıdır. Sık sık ellerin yıkanması da bir başka çözümdür.  

ÇOCUKLARDA ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU!

Üst solunum yolu enfeksiyonu bulaşmasında en önemli faktör ortamlardır. Okullar, servis araçları, anaokulu/kreş ve kalabalık işyerleri virüslerin yayılmasına zemin oluşturan yerlerdir. Üst solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlığı olan çocukların okula gönderilmemesi hastalığın yayılmasını önler.



ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU NEDİR?

Üst solunum yolu denilince burun, sinüsler, yutak ve gırtlak ilk akla gelir. Bu saydığımız bölgelerin iltihaplanmasına ise Üst solunum yolu enfeksiyonu denir.

İLAÇ TEDAVİSİNDE ANTİBİYOTİK KULLANILMALI MI ?

Üst Solunum yolu kulak ve alt solunum yolları ile bağlantılı olup üst solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlığında antibiyotik kullanılmamalıdır. Çünkü antibiyotik kullanımı tedavi süresini ve sonucunu değiştirmemekle birlikte malum antibiyotiğin vücuda zararları da düşünüldüğünde kullanımı gereksizdir.  Yalnız sinüzit ve kulak iltihabı gibi durumlarda doktor tavsiyesi ile antibiyotik kullanılabilir.

ÇOCUKLARDA ÖNLEM OLARAK AŞI KULLANILMALI MI?

Çocuklarda grip aşısı 6 aydan itibaren yapılabilmektedir. Yapılan aşıların koruyuculuk oranı yüzde 80’e kadar çıkmaktadır. Astım, kalp, böbrek ve şeker hastalığı olan çocuklar yüksek risk grubunda olduğundan aşılanması tavsiye edilmektedir. Kış aylarında sık hastalanan çocukların okul devamsızlığının artması gibi durumlarda aşı tavsiye edilmektedir.


 
BUHAR (NEBÜLİZASYON ) TEDAVİSİ  NASIL YAPILIR?

Buhar tedavisi (nebülizasyon), nebülizatör adı verilen makine ve ilaçlar kullanılarak yapılır. İlaçların makineye konulmasından sonra buhar ile akciğere ulaştırılması sonrasında bronşit, bronşiolit, astım gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bir metottur. Buhar ilaçları hastalığın tipine ve kullanılan ilaca bağlı akciğerde oluşan spazmı azaltarak oluşan enflamasyonu (iltihabi reaksiyonu) baskılayarak tedaviye destek olur. Bunun yanında soğuk buhar dediğimiz su buharı tedavisi de larenjit (ses tellerinin etkilendiği üst solunum yolu enfeksiyonu) tedavisinde kullanılmaktadır.
 
BUHAR (NEBÜLİZASYON) TEDAVİSİNE NE ZAMAN YAPILMALI?

Buhar tedavisi kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır. Buhar tedavisi bronşiolit, bronşit ve astım gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarında solunumun rahatlatılması ve tedaviye destek amaçlı kullanılmaktadır.

BUHAR (NEBÜLİZASYON)  TEDAVİSİNDE İLAÇLARIN DOZU NASIL AYARLANMALI?

Buhar tedavisinde kullanılan birçok ilaç olduğunu belirten uzmanlar, hastanın, yaşına ve kilosuna göre ilacın dozunun ayarlanması gerekmektedir. Bu yüzden buhar tedavisinde doktorun verdiği dozlara muhakkak uyulmalıdır.



BUHAR TEDAVİSİ KAÇ GÜN VE NE KADAR SIKLIKTA UYGULANMALI?

Uzmanlar hastalığın şiddetine göre buhar tedavisinin süresinin belirlendiğini ifade ederek, tedavinin bazı durumlarda aylarca uygulandığı gibi gün içinde saatte bir bile uygulanabildiğini ifade ediyorlar. Üst solunum yolu hastalığının şiddetine göre doktor buhar tedavisinin süresini ve sıklığını belirler.

BUHAR (NEBÜLİZASYON)  TEDAVİSİ NEDEN BU KADAR ÇOK KULLANILMAYA BAŞLANDI?

Son yıllarda ismini sık duymaya başladığımız buhar tedavisinde kullanılan cihazlar neredeyse hemen hemen her evde bulunuyor. Bunun nedeni ise son yıllarda artış gösteren artan hava kirliliği, sigara dumanı ve kapalı ortamlarda bulunma süresinin artması buhar tedavisi kullanımının artmasının başlıca nedenlerindendir.

BUHAR TEDAVİSİ (NEBÜLİZASYON) ÇOCUKLARDA BAĞIŞIKLIK MEYDANA GETİRİR Mİ?

Alerjik bünyeye sahip ve sık rahatsızlanan çocuklarda buhar tedavisi uygulanmaktadır. Hastalığın sıklıkla görülmesinde ise ilave bazı tedavilerde doktorlar tarafından verilmektedir. Hastalığın merkezi olan akciğeri güçlendirmek  amacıyla çocuklara vitamin takviyesi ile hastalığın geçirilmesi süresi kısaltılabilmektedir. Buhar tedavisinde kullanılan ilaçların çocukların ilerleyen zamanlarda astım olma riskini artırdığı düşünülmemelidir. Astım farklı bir hastalık olup buhar tedavisinin bununla ilişkilendirilmesi yanlıştır. Çocuklarda bünyenin tembelleştiği ve daha sonraki zamanlardaki aynı hastalığın yeniden nüksetmesi halinde buhar tedavisi olmadan iyileşememe gibi söylentiler yanlıştır. Çocuklarda ilerleyen yaşlarda buhar tedavisine olan ihtiyaç azalmaktadır.

 Buhar tedavisinin, hastalıktan iyileşme sürecini hızlandırdığı ve çocukların yaşının büyüdükçe üst solunum yolu enfeksiyonu rahatsızlığının görülmesinde azalma olacağının bilinmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar bu tarz hastalıklarda vücut direncinin artırılması gerektiğini bununda sağlıklı beslenme ile olabileceğini ifade ederken en önemli hususun bu tür bulaşıcı hastalıklara hiç yakalanmamak olduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle okullarda ve ailede çocuklara hijyen eğitimi verilemesine önemine vurgu yapmaktadırlar.
 
 
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.