TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

Karşıyakalılar Tarihi İstasyon Binasının Müze Olmasını İstiyor

Demiryolu

İzmir Karşıyaka'daki tarihi tren istasyonunun TCDD tarafından ihaleye çıkarılmasını sivil toplum örgütleri ve Karşıyakalılar istasyon önünde toplanarak protesto etti.

İZBAN saatlerini öğrenmek için hemen TIKLA!

Karşıyaka'daki tarihi tren istasyonun TCDD tarafından ek mimari projede ticari kullanım alanlarının yüksek tutularak aylık 34 bin TL muhammen bedelle ihaleye çıkarılmasına Karşıyakalılardan tepki geldi.

Toplamda 572 metrekare kapalı, bin 1754 metrekare açık alanı olan istasyonun restore edildikten sonra TCDD 3. Bölge Müdürlüğü tarafından kafe, restoran, pastane, müze, çay bahçesi, büfe, işyeri, kış bahçesi, wc, olarak kullanılmak üzere ihaleye çıkılmasına karşı çıkan sivil toplum örgütleri ve Karşıyakalılar, ihale protesto etmek için bir araya geldi.

İstasyon önünde gerçekleşen basın açıklamasına CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Hüseyin Mutlu Akpınar, belediye meclis üyeleri, partililer, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Karşıyaka'nın geçmişinden güç alan ve bu doğrultuda geleceğe güvenle bakabilen özel bir ilçe olduğunu ifade eden Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar, konuşmasında Karşıyaka'nın her koşulda Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkan bir kent olduğunu söyledi.



AH KEŞKE YAPMASAYDIK DEMEMEK İÇİN...

Karşıyaka'nın geleceğine etki edecek her projede Karşıyaka’nın yerel dinamiklerinin görüşünün alınması ve ortak akıl ile planlama yapılması gerektiğini ifade eden Akpınar, şöyle devam etti;

"Burası Cumhuriyet değerlerini yaşatmak için var gücüyle çalışan aydın insanların yaşam alanıdır. Bir yandan; Karşıyaka’nın tarihine sahip çıkmak, tarihi dokuyu ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak için var gücümüzle çalışırken, bir yandan da –ne yazık ki- bu algıyı kıracak haberler almanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Karşıyaka halkı, arkamda gördüğünüz tarihi istasyonun müze yapılmasını beklerken, TCDD Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde bir ihale ilanı yayınladı. Toplam, bin 659 metrekarelik tarihi yapıda sadece sembolik bir kısmı müze olarak belirleyerek, geri kalanını ticari faaliyetlere ayırdığını ve kiralama yapacağını duyurdu. İçinde; kafe, restoran, iş yeri, pastane, kış bahçesi gibi ticari faaliyetlerin yer aldığını gösteren ve küçük bir kısmının müze yapılacağını işaret eden bu karar tüm Karşıyakalıları derinden yaralamış ve hayal kırıklığına uğratmıştır. Geçmişi 1800’lü yıllara dayanan Karşıyaka İstasyonu’nun tarihi dokusu göz ardı edilerek alınan bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Bu bir hatadır ve yıllar sonra ‘ah keşke yapmasaydık’ dememek için bu hatadan dönülmesi elzemdir."



AKPINAR'DAN SELİM KOÇBAY'A MESAJ

İstasyonun Cumhuriyet tarihinin en özel yapılarından birisi olduğunu, demiryolları tarihinde ilk kez kombine taşımacılığın Karşıyaka'da gerçekleştiğini söyleyen Akpınar, "Teknik özelliklerin yanı sıra burası İzmirlilerin, Karşıyakalıların buluşma noktasıdır. Acılara, ayrılıklara, özlemlere, kavuşmalara ve nice güzelliklere şahittir. Kent belleğinde ve anılarımızda yeri büyük olan bu istasyonun, ticari bir merkeze dönüştürülmesi, kentin tarihine ihanetten başka bir şey değildir.Halka sorulmadan, görüş ve öneriler alınmadan bir oldu-bitti yapılmasına ‘dur’ demek de biz yerel yöneticilerin asli görevidir. Burada yenileme çalışması başlatırken “Ya müze yapılacak ya da çeşitli etkinlikler için kullanıma uygun hale getirilecek diyenler (TCDD 3.Bölge Müdürü Selim Koçbay), Karşıyaka halkına bir açıklama yapmak zorundadır. Söz konusu taşınmaz Anıtlar Kurulu tarafından tescilli binalardır. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak bu alanın açık-kapalı müze alanı olarak kullanılması gerektiği düşüncesindeyiz. Bu taşınmaz tamamen kamu amaçlı kullanıma tahsis Venüsbet edilmelidir. İhale ile ilgili olarak Belediyemizin ve halkın görüşü alınmamıştır. Bu alanın ticari amaçla kullanılması yaya ve araç trafiği yönünden sıkıntı yaşanan bölgeye daha fazla yoğunluk getirecek ve bu yöndeki sorunları da katlayacaktır. Sadece bu bölgede yaşayan vatandaşlarımız değil, Karşıyaka’yı tanıyan ve bir kez dahi gören herkes, istisnasız olarak bu bölgenin trafik, ulaşım ve park koşullarına bakarak, Tarihi İstasyonun bu amaçla kullanıma uygun olmadığı konusunda hemfikir olacaktır" dedi.

BERABER İŞLETELİM

"TCDD yetkililerine sesleniyorum" diyen Akpınar, " İhalenin onaylanmasına kadar vazgeçme yetkiniz var. Gelin bu yanlıştan dönelim. Bir protokol yapalım ve burayı beraber projelendirip, beraber işletelim. Mimari projeyi değiştirelim ve açık, kapalı müze alanı olarak tescilleyelim. Burasını yine kamuya, Karşıyaka halkına bırakalım.TCDD köklü bir kurum. Geleneklerine ve tarihine sahip çıkan bir kurum. Bu yanlışı gören yetkili mercilerin, karardan vazgeçeceklerinden eminim" dedi.

İHALEYE GİRECEĞİZ

Karşıyaka Belediyesi olarak geri adım atılmadığı takdirde ihaleye gireceklerini açıklayan Akpınar, "Karşıyakalıların yaz kış gelebileceği, nostalji yapacağı müze haline burayı hep birlikte getireceğiz. Burada 330 bin kişi yaşıyor. Bu kentin katledilmesine göz yummayacağım. Zamanınız var. Bu zamanı tarihi yok etmek için kullanmayın. Tarihi gelecek kuşaklara taşıyalım" dedi.



İMZA KAMPANYASI

Akpınar, Karşıyaka halkı adına bu sürecin takipçisi olmak için ihale gününe kadar sürecek bir imza kampanyası başlattıklarını duyurdu. Akpınar, basın açıklaması sonra imza attı.

2021 yılı sonuna kadar kullanım hakkı bulunan ihale kapalı teklif usulü ile TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü Taşınmaz İhale Komisyonunca yapılacak.

BAYIR: VERİN BELEDİYE BAŞKANINA

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır yaptığı konuşmada şunları söyledi;

"Tarihi istasyonu ayda 34 bin TL karşılığında kiralıyorlar. TCDD'nin böyle bir paraya ihtiyacı mı var. Karşıyakalılar gelip her gün çay içer parasını verir, bu parayı öder. 14 yıldır yandaşları zengin ediyorlar. Tarihimizi bize bırakın. Satacak kiralayacak başka şey bulamadınız mı! Verin belediye başkanına burayı o işletsin. Niye alıyorsunuz binamızı elimizden. İşinize geliyorsa referandum yapın. Koyun sandığı Karşıyakalıların önüne, buranın ne olacağına Karşıyakalılar karar versin."



KARŞIKAYA İLKLERİN İSTASYONU

Demiryolları tarihinde ilk kez kombine taşımacılık Karşıyaka'da gerçekleşmişti.
Banliyö trenle, atlı tramvaylarda kombine bilet uygulaması burada 21 Ağustos 1903 tarihinde başlatıldı.
Banliyö trenlerinde ilk mevki uygulaması Karşıyaka trenlerinde başladı.
Mustafa Kemal Atatürk'te Karşıyaka'da yaşayan annesi Zübeyde Hanım'ı ziyaret etmek için kentte geldiğinde istasyona ayak basmıştı. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.