TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

2017 ilave tediye ne zaman yatacak?

TCDD Personel

2017 yılında kamu işçilerine ilave tediye ödemelerinin ilki 30 Ocak 2017 ikincisi ise 23 Haziran 2017'de ödenecek. Konu ile ilgili karar resmi gazetede yayımlandı.

Kamu çalışanlarına devlet ikramiyesi olarak adlandırılan 2017 yılı ilave tediye ödeme tarihleri belli oldu. 2017 Yılı İlave tediye ilk yarı tarihleri:ilk yarısı 30 Ocak 2017 tarihinde, 23 Haziran 2017 tarihi olarak Resmi Gazetede yayınlandı. Kalan 26 günlük ikramiyelerin tarihleri ise Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

KİMLER İLAVE İKRAMİYE ALABİLİR?

Milliyet gazetesi yazarı Cem Kılıç, bugünkü köşesinden ilave ikramiyelerle ilgili diğer detayları yazdı:

İkramiyenin net bir tanımını vermek mümkün olmasa da genellikle kabul edildiği üzere, işverenin çalışanların yaptığı işten memnuniyetini göstermek üzere verdiği ücret olarak tanımlanıyor. Genellikle bayram, evlenme ve doğum gibi özel günlere bağlandığından bir hediye niteliği taşıdığı da düşünülüyor. Ne var ki hukuk sistemimizde bütün işverenleri çalışanlara ikramiye vermeye zorlayan bir düzenleme bulunmuyor. Sadece yukarıda bahsedildiği gibi bazı kamu işverenlerinin ikramiye verme zorunluluğu bulunuyor. Diğer özel sektör işverenleri yanında çalışan işçilerin ikramiye isteyebilmeleri sözleşmelerinde veya toplu iş sözleşmelerinde bu hakkın tanınmış olmasına bağlı.

İLAVE İKRAMİYELER YILDA EN FAZLA 4 KEZ ÖDENİR

Çalışanlara ödenebilecek ikramiyeye 6772 sayılı Kanun’la bir üst sınır getirilmiştir. Buna göre, çalışanlara bir yıl içinde en fazla dört ikramiye ödenebilecektir. Her bir ikramiyenin miktarı da en fazla bir aylık ücretleri olabilecektir. Bu sınır sadece kamuda çalışan işçiler açısından değil tüm işçiler için getirilmiştir. Dolayısıyla ister yasadan kaynaklansın, ister sözleşmelerden isterse işverenin tek taraflı uygulamasıyla Dinamobet verilmiş olsun çalışan en fazla dört aylık ücreti tutarında ikramiyeyi talep edebilecektir.

İŞTEN AYRILANLAR DA İKRAMİYE ALABİLİR

Çalışan işten ayrılsa da işyerinde çalıştığı süreyle sınırlı olarak orantılı ikramiye talep edebilir. Yargıtay da verdiği kararlarında bu hususu açıkça vurgulamaktadır. Çalışanlara ücretleri ikramiyenin ödenme tarihindeki ücretleri üzerinden ödenir. Fakat çalışan daha önce işten ayrıldıysa, ayrıldığı tarihteki ücreti üzerinden hesaplanması gerekir.

İKRAMİYELER TEK TARAFLI OLARAK KALDIRILMAZ

İster sürekli uygulama sonucunda doğsun ister sözleşmelerden doğsun, çalışana sağlanan ikramiye hakkından işverenin tek taraflı vazgeçmesi mümkün değildir.

Tarafların anlaşması halinde ikramiyenin asıl ücrete eklenmesi suretiyle kaldırılması söz konusu olabilecektir. Asıl ücret ve asıl ücrete göre belirlenen tüm ödemelerin ikramiye kaldırılmadan önceki duruma göre hiçbir kayıp yaşanmadan güncellenmesi gerekiyor.  İkincisi, kaldırılma anındaki durum da yeterli olmayıp vergi ile sosyal güvenlik ödemeleri de dikkate alınarak gelecekte yaşanacak kayıpların da telafi edilmesi aranıyor.

İkramiye işverenin memnuniyeti sonucu verilen bir hak olduğundan işveren bunun verilmesini bazı şartların yerine getirilmesine bağlayabiliyor. Örneğin çalışanın ikramiyenin hak kazanılmasından önceki dönemde disiplin cezası almamış olması aranabilir. Fakat bu şartların sözleşmelerde yer alması gerekiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.