TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kurt: Demiryollarına Neşter Vuruldu

TCDD TAŞIMACILIK A.Ş

TCDD Taşımacılık AŞ Gelecek Vizyonu ve Ortak Akıl Çalıştayı'nda konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt, sektörün serbestleşmesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada demiryollarına neşter vurulduğunu ifade etti.

TCDD Taşımacılık AŞ Gelecek Vizyonu ve Ortak Akıl Çalıştayı YHT Gar bünyesinde bulunan The Ankara Hotel’de gerçekleştirildi. 

Çalıştaya, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt, Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Uras ve Çetin Altun, ayrıca demiryolu sektöründe faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının çeşitli kademedeki personeli, sivil toplum, özel sektör, üniversiteler ve çeşitli bakanlıklardan katılımcılar yer aldı.

Genel Müdür Kurt, Çalıştay’ın açılışında yaptığı konuşmada,  Çalıştay’a emek veren, katılımlarıyla destek sağlayan tüm paydaşlara teşekkür ederek şunları söyledi: ”2003 yılından bu yana Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve Sayın Başbakanımız ve Bakanlarımızın önderliğinde, ulaşım modları arasında sağlıklı ve dengeli bir yapının oluşturulması amacıyla altyapıdan işletmeciliğe milli demiryolu sanayisinden lojistiğe kadar pek çok alanda topyekün bir değişim ve gelişim süreci yaşayan demiryollarımız,  “6461 Sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun” ile yeni bir döneme adım attı.  Bu yeni dönemde TCDD yeniden yapılandırılarak TCDD altyapıdan, devlet eliyle kurulan Şirketimiz TCDD Taşımacılık AŞ ise tren işletmeciliğinden sorumlu oldu. Özel sektörün de kendine ait lokomotif, vagon ve personeli ile yük ve yolcu taşımacılığı yapmasının önü açıldı. Rekabete açılan sektörümüzde, 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren kendi planlamalarımız ve finansmanımızla yolumuza devam ediyoruz.”

DEMİRYOLLARINA NEŞTER VURULDU

Cumhurbaşkanına, Başbakana, Bakana ve hükümet üyelerine sektöre verdikleri destek için şükranlarını sunan Kurt, demiryolunun yeniden yapılanma hikayesine 25 yıl tanık olduğunu, her yıl bir sonraki yıla  ertelendiğini, ancak Hükümetin cesaretle bunun üstüne giderek yeniden yapılanma sürecini hayata geçirdiğini, bu sürecin gerektirdiği birincil ve ikincil mevzuatların tamamlandığını, TCDD Taşımacılık AŞ’nin birinci operatör olduğunu, ancak sektöre başka operatörlerin de katılacağını belirterek şunları söyledi:” Bu Çalıştay’ı niçin yapıyoruz? 31 yılını bu sektöre vermiş birisi olarak demiryolu tarihimize bakıldığında, 1923-1940 yılları arasında sektörümüz altın çağını yaşamış. Ülkemizin her anlamda kalkınmasında lokomotif olmuş bir sektör. 1940-1950 arasında biraz gelişme olsa da durağan bir dönem. 1950-1970 yılları arasında ise petrol krizlerinin etkisiyle Avrupa’da demiryolu taşımacılığına bir yöneliş var. Ülkemizde ise buna paralel bir gelişme olmamış. Diğer ulaşım modları gelişirken, sektörümüz kalite sorunu yaşamış, maliyetler artmış. Netice itibariyle demiryolunu bir neşter vurulması ihtiyacı doğmuş. Yeniden yapılanma da bir neşter olarak görülüyor. Aslında bakış açımızın değişmesi isteniyor.”

YÜK TAŞIMA POTANSİYELİ 60 MİLYON TON

Endüstri mühendisi olarak üretimden geldiğini ve her şeyin insanda odaklandığını ve herkesin görevini iyi yapması gerektiğini hatırlatan Kurt,” Önümüzde bir pasta var. Bu pastayı birlikte, önyargılarımız olmadan, birbirimizin ihtisas alanına saygı duyarak büyütebiliriz. Bir yıldır  iki milyon ton fazla yük taşıdık. Ancak, demiryolunun şu anda yılda 50-60 milyon ton yük taşıma potansiyeli olabilir. Neler yapılabilir? Tek hat sorununu aşmak için bazı güzergâhlarda çift hat yapılır, 81 il içinde 41 ilin demiryolu bağlantısı var. Bu iller genişletilir, liman bağlantıları ile üretim merkezlerinin iltisak hatları ile ana demiryolu ağına bağlantısı artılır, yeni koridorlar açılır, geometrik yapı düzeltilir, güney, batı ve doğuda altyapı iyileştirmeleri yapılır.  Çareyi biliyoruz, neler yapılması gerektiğini biliyoruz. Kâğıt üstünde plan, program ile realitedeki farklı rakamlar oluyor. Sektörde 31 yılını vermiş birisi olarak tarihi sayısal değerlere ulaşabileceğimizi, bunu başarabileceğimizi söylüyorum. Peki, bunu engelleyen ne? Aslında bakış açımızı değiştirmeliyiz. Dünden daha iyi şeyler yapmalıyız ki yarın daha da güzel şeyler yapabilmeliyiz. Birbirimizi kucaklayarak, birbirimize yardımcı olarak daha güzel bir dünyada yaşamamız mümkün. Bu anlayış içerisinde bazı şeylerin altını birlikte doldurmalıyız.“ diye konuştu.

TCDD TAŞIMACILIK BÜYÜRSE SEKTÖR BÜYÜR

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı ile sektörün ufkunun genişlediğine dikkat çeken Kurt, “Londra’dan Pekin’e, Mısır’a Sudan’a demiryolu taşımacılığı konuşuyoruz. Tabii bazı şeylerin de altının doldurulması lazım. Daha kaliteli daha organize olarak sanayicimizin rekabet gücünü artıracak kalitede taşımacılık hizmeti sunmalıyız. Şu anda taşımaların yüzde 30’unu özel sektör kendi vagonlarıyla yapıyor. Türk demiryolu sektörü demek, TCDD Taşımacılık AŞ demek… Şirketimiz büyürse, gelişirse özel sektör de büyür gelişir. Dolayısıyla özel sektöre örnek olmalıyız. Kamu kaynaklarına en az düzeyde ihtiyaç duyarak büyümeliyiz. Bu Çalıştay’da herkesin desteğini bekliyoruz. Sorunlarımıza çözüm önerileri bekliyoruz. Tekrar katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, Çalıştay’ın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

SWOT ANALİZİ

Çalıştay’da söz alan Prof. Dr. Mehmet Tanyaş da şirketlerin çevreden gelebilecek fırsat ve tehditler ile zayıf ve güçlü yönlerinin irdelendiği “SWOT Analizi” konusunda bilgi vererek  “TCDD Taşımacılık ile ilgili çalışmamızda trenlerde seyahat ettik, görüşmeler yaptık, herkesi dinlemeye çalıştık, saha ziyaretlerimiz oldu. Gerçekten köklü bir örgüt kültürü, demiryolcu bilinci var. Bu Çalıştay’da sektörün tüm paydaşlarıyla bir araya gelerek karşılıklı bilgi alışverişinde bulunacağız.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.