TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

Tren, yolcu ve yük miktarı yedi kat artacak

TCDD TAŞIMACILIK A.Ş

Van'da Türkiye'nin en büyük feribotu olma özelliğini taşıyan ve geçtiğimiz günlerde yolcu ve yük taşımacılığına başlayan feribotun ikincisinin de seferlerine başlaması ile Van Gölü'nde taşınan tren, yolcu ve yük miktarını yedi kat artacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Van-Tatvan arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan, Türkiye'nin en büyük feribotu olan “Sultan Alparslan” adlı feribotta incelemelerde bulundu.

Bakan Arslan’a, Van milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Veysi Kurt da eşlik etti.

İKİ FERİBOTLA YILDA 15 BİN VAGONDAN 115 BİN VAGON TAŞINABİLİR HALE GELECEK

Daha önce yılda 15 bin vagon taşındığını, iki geminin hizmete girmesiyle yılda 115 bin vagon taşıyabilir hale geleceklerini bildiren Bakan Arslan, bunun, taşınan tren, yolcu ve yük miktarının yedi kat artması anlamına geldiğini vurguladı.

Ahmet Arslan, ülkenin batısından Van'a gelen ve buradan İran'a giden önemli bir koridorun tamamlayıcısı olan bu hattın kesintisiz hale gelebilmesi, demiryolunda daha fazla yük taşınması adına daha modern gemilere ihtiyacın olduğuna dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

TEK SEFERDE 100 VAGON TAŞIYABİLECEĞİZ

"Sayın Başbakanımızın bakanlığı döneminde başladı bu süreç. Cumhurbaşkanımız o gün de bugün de bize her türlü desteği veriyor. İki geminin hizmete sunulması bölge ekonomisinin gelişmesi, ticaretin gelişmesi ve yolculukların artması adına önemli. 135 metre uzunluğunda 50 vagon taşıyor. Yük kapasitesi 4 bin ton. Genişliği 24 metre, yüklü derinliği 4,2 metre. Bu gemilerin önemli özelliği Eskişehir'de yüzde 100 yerli olarak imal edilmiş ana makinelerin Türkiye'de yapılmış olması. 4 adet marin dizel ana makine, ana makinelerin gücü bin 670 beygir. 4 tane bin 670 beygirlik ana makinemiz var. 4 adet ikiz pervaneli. Pervane sisteminin özelliği de gemi bulunduğu yerdeki baş, orta ve kıç taraftaki pervanelerin çalışmasıyla bulunduğu yerde dönebiliyor. Bu gemiler için çok önemli bir özellik. Bu sadece yolcuya hizmet eden kurvaziyer gemilerinde olabilen bir özellikken Van denizinde bu kadar önemli bir hizmeti yapmalarından dolayı iki gemimizi bu özelliklerle donattık. Hızları 14 deniz mili saatte."

YÜKLER DAHA HIZLI YÜKLENİP BOŞALTILACAK

Gemilerin iskele rampalarının hidrolik sisteme haiz olduğunu ve bu sistemle yüklerin daha hızlı yüklenip boşaltıldığını anlatan Arslan, şunları kaydetti:

"İki geminin toplam bedeli 323 milyon lira. Gemilerin faaliyete girmesiyle tek seferde 100 vagon taşıyabileceğiz. Van merkezli 550 bin ton yüke hizmet etmişken, iki gemiyle bu rakamı artırabilir hale geleceğiz. Bölge üzerinden ülkemiz ihracatına da katkı sunmuş olacağız. Van'daki yüklerin ülkenin batısına değil, ülkenin batısındaki yüklerin de Van üzerinden İran'a gidebilmesi anlamında önemli görev ifa eden iki gemimiz ülkemize hayırlı olsun."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.