TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

UNESCAP Toplantısı Ankara'da Yapıldı

TCDD TAŞIMACILIK A.Ş

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu’nun (UNESCAP) iki gün sürecek “Üst Düzey Uzman Grubu Toplantısı” Ankara’da yapıldı.

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu’nun (UNESCAP) iki gün sürecek “Üst Düzey Uzman Grubu Toplantısı Ankara’da yapıldı.  

Demiryolu sınır geçişlerinin verimliliğinin artırılması ve uluslararası demiryolu koridorları boyunca ortak teknik standartlara ve uyumlaştırılmış operasyonel uygulamalara yönelik önlemlerin alınması için yürütülen çalışmalar kapsamında düzenlenen “Üst Düzey Uzman Grubu” 03 Mayıs 2018 tarihlerinde Ankara Hilton Otel’de TCDD Taşımacılık AŞ’nin ev sahipliğinde çalışmalarına başladı.

Toplantıya ülkemizi temsilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Kuruluşlar Dairesi Başkanı Selen Gülen Susuz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Transit Dairesi Başkanı Burak Serkan Yaşar, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdür Yardımcısı Çetin Altun ve çok sayıda uzman katıldı.

Toplantıya üye ülkelerin yanı sıra OTIF, UIC, OJSD, WCO, AIDT ile İslam Kalkınma Bankasından da temsilciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Selen Gülen Susuz, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü konumunda olduğunun altını çizerek bu kapsamda çok önemli ulaştırma yatırımlarının birer birer hayata geçirildiğini söyledi. Konusunda uzman heyeti Türkiye’de ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Daire Başkanı Susuz toplantının sonuçlarının ülkelerimiz için hayırlı olsun diyerek konuşmasını tamamladı.

Toplantıda bir konuşma yapan TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdür Yardımcısı Çetin Altun Türkiye’nin uluslararası taşımacılığın gelişmesine katkı sunmak üzere taşıma güzergâhı üzerindeki eksik hatları gidermek ve intermodal taşımacılık imkânlarını geliştirmek üzere yaptığı çalışmalara değindi.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında açılışı yapılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın Trans Hazar Orta Koridoru’nun gelişmesindeki faydalarını anlatan Altun, Uzak Asya’yı ülkemiz üzerinden Avrupa’ya demiryoluna kesintisiz bağlayan 2200 kilometrelik demiryolu hattına Türkiye tarafından 25 milyar dolarlık yatırımın yapıldığına dikkat çekti.

Ülkemiz ile komşularımız arasında demiryolu bağlantılı 9 adet sınır kapısının olduğunu dile getiren Altun, Türkiye’nin sahip olduğu operasyonel tecrübeleri ayrıntılı bir şekilde katılımcılara anlattı.

ESCAP Sekreterya Başkanı Sandeep Raj Jain ise yaptığı konuşmada bütün taşıma modlarının birbirinin ayrılmaz bir parçası olduğunu, önemli olan uyumlu ve sürdürülebilir bir ulaştırma sisteminin oluşturulmasıdır dedi.

Birleşmiş Milletler Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) tarafından 2015 yılında kabul edilen “Uluslararası Demiryolu Taşımacılığının Kolaylaştırılması İçin Bölgesel İşbirliği Çerçevesine” ilişkin 71/7 sayılı karar çerçevesinde "Bölgedeki Uluslararası Demiryolu Taşımacılığının Kolaylaştırılması İçin Kurallar ve Düzenlemelerin Uyumlaştırılması" konulu bir proje yürütülmektedir.

Toplantı, bu proje kapsamında demiryolu sınır geçiş işlemlerinin etkinliğini ve uluslararası demiryolu yük taşımacılığı operasyonlarının güvenilirliğini artırmak için uluslararası demiryolu koridorları boyunca teknik ve operasyonel alanda birlikte çalışabilirliği geliştirmek amacıyla düzenlenmektedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.