TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

Translohr Sistemi Nedir? Avantajları ve Dezavantajları

TEKNOLOJİ

Translohr lastik tekerlekli ancak bunun yanında kılavuz ray sistemine de sahip bir tür tramvay sistemidir. Translohr kent içi toplu taşımacılıkta farklı bir alternatif olaya aday.

Kentsel raylı sistemlerde verimliliği artırmak adına yeni arayışlara gidilmekte ve her geçen gün yeni gelişmeler yaşanmaktadır. Bunun son örneklerinden birisi "Translohr" adı verilen lastik tekerlekli ancak bunun yanında kılavuz ray sistemine de sahip bir tür tramvay sistemidir.

Lastik tekerlekleriyle körüklü bir otobüse benzeyen bu ulaşım sistemi enerjisini pantograf vasıtasıyla katener hattından alarak kılavuz rayla tamamlaması yönüyle de tramvaylara benzerlik gösterir. Ayrıca katener hattına uyumsuz bölgelerde taşıtın enerjisi bataryalar vasıtasıyla da sağlanabilmektedir.

Translohr sistemi kent içinde tıpkı tramvaylar ve otobüsler gibi trafikle uyumlu olarak çalışmaktadır. Aracın sağında ve solunda bulunan lastik tekerleklere orta kısımdaki özel bir boji sistemi eşlik eder. Bu boji tek bir ray üzerinde gitmeye elverişli olarak tasarlanmıştır. Klasik bojilerdeki gibi tekerlekler zemine dik değildir. Birbirlerinin simetrisi olacak şekilde eğimli olarak yol geometrisinin ortasındaki rayı kavramaktadır. Bu kılavuz ray, aracın rota boyunca yönlendirilmesine yardımcı olur. 

Klasik tramvay sistemlerinde yeşil alana uyumlu hat tasarımları şehirlere ayrı bir güzellik katmaktadır. Translohr sisteminde lastik tekerleklerin asfalt ya da beton zemine temas etmesi gerektiğinden dolayı bu açıdan bir dezavantaj sayılabilir.  Ancak hatta tek ray bulunması altyapı ve bakım maliyeti açısından avantaj sağlayabilir.



TRASLOHR SİSTEMİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Klasik tramvaylardaki en büyük sorunlar eğim tırmanma kabiliyetleri ve keskin dönüşlerdeki manevra kabiliyetleridir. İşte tam da burada translohrun avantajı ortaya çıkmaktadır. Kullanılan lastik tekerlekler, çelik tekerleklere göre daha fazla çekiş gücü salar ve daha dik tepelere daha kolay tırmanabilmesi açısından avantaj sağlar. Bunun yanında kılavuz tekerleklerin, rayını iyi kavraması ve lastik tekerleklerin manevra açısından daha olumlu tepkiler vermesi deray olmadan daha keskin dönüşleri kolaylıkla aşabilmesi anlamına gelmektedir. 

Yapılan araştırmalara göre Alstom ve Bombardier firmaları bu taşıtların üretimini yapmakta ve günümüzde Fransa, İtalya, Çin, Kolombiya gibi ülkelerde kullanılmaktadır. Özellikle şehir içinde verimli ve çevreci taşımacılık açısından "translohr sistemi" iyi bir alternatif gibi görünüyor. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.