TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

Bakanlık o iddiayı yalanladı: 400 işçi değil....

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş kazaları tartışmalarıyla gündeme gelen 3’üncü havalimanı inşaatında bugüne kadar iddia edildiği gibi 400 işçinin değil, 27 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Cumhuriyet Gazetesi 3'üncü havalimanı inşaatının başladığından bu yana çalışan hafriyat kamyonu şoförü C.’nin iddialarına manşetten vermişti.

C., inşaatta çalışan 400 işçinin öldüğünü, Anadolu’dan gelen işçilerin ailelerinin ise para verilerek susturulduğunu söylemişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun cevaplaması talebiyle Meclis’e soru önergesi vermişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından, bazı basın yayın organlarında, “Hafriyat kamyonu şoförü anlattı: 400 işçinin ölümü gizlendi” başlığıyla yayımlanan haberin gerçeği yansıtmadığı bildirildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklama şöyle; "Bazı basın yayın organlarında İstanbul’da yapımı devam eden üçüncü havalimanı inşaatına yönelik “Hafriyat kamyonu şoförü anlattı: 400 işçinin ölümü gizlendi” başlıklı haberlere yer verilmiştir. İlgili haber üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasının yararlı olacağı değerlendirilmiştir.

ÖLEN İŞÇİ SAYISI 27

“İGA Havalimanları İnşaatı Adi Ortaklığı Ticari İşletmesi”nin yürüttüğü 3. Havalimanı İnşaatında, çalışmaların başladığı Mayıs 2015 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre sağlık sorunları ve trafik kazası vakalarının da yer aldığı olaylarda 27 emekçimiz hayatını kaybetmiştir.

DENETİMLER ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

İlgili projenin başladığı tarihten itibaren görevlendirilen Bakanlığımız İş Müfettişleri, 3,5 milyon metrekare büyüklüğünde ve 30.000’i aşkın çalışan bulunan inşaat sahasında denetim faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.

İlgili teftişlerde iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu, sağlık ve güvenlik planı, iç denetim mekanizması, eğitim faaliyetleri, iş-izin prosedürleri, alt işveren-asıl işveren koordinasyonu başlıklı hususlar incelenmiş, belirlenen öncelikli konular ele alınarak teftişlere devam edilmiştir. 

563 İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI VE 293 SAĞLIK PERSONELİ SAHADA

Bununla birlikte, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, 563 iş güvenliği uzmanı ile 293 sağlık personeli sahada görev yapmaktadır. 

Mevzuat ve uygulamalar gereği söz konusu iddiaların, kamuoyundan saklanmasının mümkün olmadığı ortadadır. Çalışma hayatı gibi hassas bir alanda ve iş kazaları gibi insan hayatının söz konusu olduğu konularda, doğruluktan uzak iddialar ile kamuoyunun yanıltılmaya çalışılmasının basın etiğinden ve sorumluluk anlayışından uzak bir davranış olduğunu hatırlatırız. Bu mesnetsiz iddialar sebebiyle aynı zamanda söz konusu sahada çalışan 30 bini aşkın emekçimiz ve aileleri de töhmet altında bırakılmaktadır. Gerçeği yansıtmayan bu tür haberlerin çalışma barışımıza faydadan çok zarar getirdiğini özellikle vurgulayarak, asılsız ve ispatsız iddialarla algı oluşturma gayretinde bulunanları kamuoyunun takdirine bırakıyoruz." denildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.