TCDD, Demiryolu ve Hafif Raylı Sistem Haberleri

Kuruyemişler Sağlıklı Mı? Faydaları ve Zararları Neler? Ne Kadar Yenmeli?

YAŞAM

Vitamin ve mineral deposu kuruyemişlerin yararları sıralanırken, sağlıklı beslenmek isteyenleri yüksek yağ oranları ve kalorileri konusunda kuruyemişlere dikkat etmesi gerekiyor.

Eğer porsiyona sadık kalınırsa, en sağlıklı ara öğün seçeneklerinden biri olan kuruyemişleri keyifle tüketmek mümkün. Sağlıklı bir beslenme programının, mutlaka kuruyemişleri de içermesi gerektiğini belirten Acar, “Kuruyemişler güçlü birer antioksidan olmalarının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirme, büyüme-gelişmeyi destekleme ve dikkat arttırma üzerindeki yararlarıyla sağlık için vazgeçilmezdir. Vitamin ve mineral deposu olan kuruyemişlerin çeşitli kronik rahatsızlıklar ve bazı kanser türlerinin görülme olasılığını azaltan etkisi bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur” diyor. 

Yüzde 50'si yağ

Kuruyemişler, atıştırmalık olarak açlığı bastırmak ve vücudun sağlıklı protein ihtiyacını karşılamak açısından önemli. Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan bu yiyeceklerin tüketim miktarlarına dikkat etmek ise çoğu zaman gözden kaçabiliyor. Ne yazık ki ilbet kuruyemişler gözümüze küçük gözüktüğünden, evde ya da işyerlerinde, televizyon karşısında, çalışırken veya dinlenirken, önerilen tüketim miktarlarının üzerine çıkılabiliyor. 

Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, kuruyemişlerin tüketilen miktarlarının yüzde 50-60’ının yağ olduğuna dikkat çekerek, sınırsız değil, kalorileri hesaplanarak yenilmesini öneriyor. Aksi takdirde ideal kiloya ulaşma hayaliyle yenen fazla miktarda kuruyemiş, yüksek kalorisi nedeniyle, kilo alma sebeplerinden birine dönüşebilir. 

Bir avuç fındık (45 gr.) 286 kalori

Üç tane ceviz 78 kalori

Bir avuç kavrulmuş badem (45 gr.) 259 kalori,

Bir avuç (30 gr.) beyaz leblebi 107 kalori

Bir avuç fıstık (50 gr.) 265 kalori
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.