Haberler DEMİRYOLU FUARLARI Haberleri Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı Gerçekleştirildi
Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı Gerçekleştirildi
Transist 2017 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı Gerçekleştirildi

Törende bir konuşma yapan UDH Bakanı Arslan, ulaştırmanın hayatın bir parçası olduğunu ifade ederek, İstanbul’a ilk kez 1977'de geldiğini ve dönem dönem çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın Belediye Başkanlığı döneminde Pendik Tersanesi'nde Başmühendistim. O dönemde İstanbul'un ulaşım sorunlarına çözüm üretmek, çözüm üretirken de bütün ulaştırma türlerinin birbiriyle entegrasyonunun çok önemli olduğunu ortaya koymak önemliydi. Hem bu sorunları yaşayan hem de çözümün paydaşı olan biri olarak diyorum ki, İstanbul gibi bir şehrin toplu ulaşım sorununu çözebiliyorsanız hiç şüpheniz olmasın ki, dünyanın her yerinde çözüm üretirsiniz."

Arslan, İstanbul'dan aldıkları tecrübe ile ulaştırma türlerinin birbiriyle entegrasyonunun ne kadar önemli olduğunu yaşayarak bilmenin, Türkiye'nin ulaştırma ve iletişimine çözümler üretebilmek için iş birliğine gitmelerini sağladığını söyledi.

Türkiye genelinde 2003 yılından bugüne neler yaptıklarını anlatan Arslan, planlı çalışmanın sonucunda ulaştırmanın her türünde çok yol aldıklarını ifade etti.

 “DÜNYANIN 8'İNCİ, AVRUPA'NIN 6'INCI YHT İŞLETMECİSİ ÜLKESİYİZ”

Arslan, demiryollarını tekrar devlet politikası haline getirdiklerine işaret ederek, "1950'ye kadar ülkede yılda ortalama 134 kilometre demiryolu yapılmış. 1950'den 2003'e kadar demiryolları kaderine terkedilmiş. Toplam 53 yılda 945 kilometre demiryolu yapılmış. Yılda ortalama 18 kilometre." diye kaydetti.

Türkiye'nin bugün dünyanın 8'inci, Avrupa'nın 6'ıncı yüksek hızlı tren işletmecisi olan ülke haline geldiğini kaydeden Arslan, "Ülkemiz nüfusunun yüzde 40'ını teşkil eden Ankara, Konya, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Bilecik ve İstanbul'u yüksek hızlı trenle tanıştırdık." şeklinde konuştu.

Arslan, 11 bin kilometrelik demiryolu ağının yaklaşık 10 bin kilometresini yenilediklerini anımsatarak, bugün ise 4 bin kilometrenin üzerinde yeni inşaat çalışmasının devam ettiğini dile getirdi.

Demir yollarını yaparken; limanlara, organize sanayi bölgelerine, büyük fabrikalara ve büyük yük merkezlerine bağlanmasını önemsediklerine işaret eden Arslan, inşası tamamlananların yanı sıra  5 yerde daha lojistik merkez inşa çalışmasının devam ettiğini söyledi.

Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın önemine değinerek, "Londra'dan Pekin'e o güzergah üzerinde olan bütün ülkeleri ilgilendiren ve orta koridorun tamamlayıcısı olan bir proje. Bizim açımızdan ve ülkemiz açısından bir gurur. İnşallah ülkemize ve insanlığa hayırlı uğurlu olsun. Çünkü çok önemli bir zincirin eksik halkasını tamamlamış olduk."değerlendirmesinde bulundu.

“HER İKİ YAKAYI GEBZE’DEN HALKALI’YA ENTEGRE EDECEĞİZ”

İstanbul'un her iki yakasındaki banliyö sistemlerinin metro standardına getirilmesinin önemli gündemleri arasında yer aldığını belirten Arslan, "İstanbullulardan 'banliyö hatlarını kapattınız ama bir çalışma yok' şikayetleri geliyordu. Memnuniyetle ifade etmek gerekir ki, son dönemlerde '24 saat boyunca çalışıyorsunuz, gece bazen bizi rahatsız ediyorsunuz' şikayetleri geliyor. Dolayısıyla İstanbullulardan verdiğimiz rahatsızlık nedeniyle özür diliyoruz ama bilsinler ki banliyö sistemlerinin metro standardına döndürülmesi, Gebze'den Halkalı'ya kadar Marmaray  kalitesinde ve Marmaray'ın araçlarıyla taşımacılık yapmak adına gecemizi gündüzümüze katıyoruz.

2018 sonuna kalmadan sistemin tamamını bitireceğiz. Her iki yakayı da Gebze'den Halkalı'ya kadar birbirine entegre edeceğiz ve İstanbulluların hizmetine sokacağız. İstanbullular bilsinler ki, Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın raylı sistemleriyle neredeyse tamamıyla entegrasyon yapıyoruz." diye konuştu.

APAYDIN: DEMİRYOLU SEKTÖRÜ ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ise, “Ulaşım Modlarının Entegrasyonu ve Şehir İçi Hareketlilik” isimli panelde bir sunum gerçekleştirdi.

Apaydın sunumunda, demiryolu sektöründeki gelişmeler, mevcut ve devam eden hat projeleri, hedefler, yatırımlar, yerli ve milli demiryolu projeleri ve  Ar-ge faaliyetlerini anlattı.

Devlet Demiryolları’nın 161 yıllık bir kuruluş olduğunu vurgulayan ve Osmanlı’dan kalan hatlar ile Cumhuriyetin ilk yıllarında ilan edilen demiryolu seferberliği ile inşa edilen hatlarla demiryollarının altın çağını yaşadığını hatırlatan Apaydın “1950’lerden sonra maalesef yılda sadece ortalama 18 km demiryolu yapılmış ta ki 2003 ‘e kadar. 2003 yılından sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, o zamanki Ulaştırma Bakanımızın demiryollarına inanması ve önemli bir şekilde yatırımlarını arttırması ile demiryolları verilen bu desteği karşılıksız bırakmadı ve gerçek anlamda demiryolları şu anda verilen desteklerle ve 35 bin çalışanı ile gerçek altın çağını yaşıyor diyebiliriz. ”dedi .

“2023’TE ŞEBEKE UZUNLUĞUMUZU 25.000 KM’YE ÇIKARACAĞIZ”

“Demiryollarının mevcut durumuyla ilgili olarak şu anki hatlarımızın uzunluğu yüksek hızlı tren hatlarımızda dahil 12.608 km’dir. Bunun 1.213 kilometresinde yüksek hızlı tren işlemeciliği devam ettirilmekte, 11.400 kilometresi ise konvansiyonel hat, sinyalli hat uzunluğumuz 5.462 km, elektrikli hat uzunluğu ise 4.554 km uzunluğundadır Elektrikli ve sinyalli hat rakamlarını 2023 te %100 e getireceğiz. Şu anda inşası devam eden hatlarda yüksek hızlı, hızlı ve konvansiyonel hatta olmak üzere 4.000 km hatta yapım devam ediyor. 5.193 km’lik hatta ise proje aşamasında yani toplamda 10.000 km’lik bir demiryolu şebekesinde çalışmamız devam ediyor.” diye konuşan Apaydın, . 2023 hedeflerinin  12.000 km olan şebeke uzunluğunu 25.000 km’ye çıkartmak olduğunun ve bu hedefi tutturmak için gece gündüz demeden çalıştıklarının altını çizdi.

“DEMİRYOLLARINA 64 MİLYAR TL YATIRIM YAPILDI”

Konuşmasında demiryolu sektörüne yapılan mali yatırım miktarlarına yer veren Apaydın, dünyada her yıl demiryollarına 70 milyar USD yatırım yapıldığı bilgisini vererek, ülkemizde 2003-2017 yılları arasında demiryollarına 64 milyar TL yatırım yapıldığını, 64 milyar TL’nin 42 milyar TL’sinin TCDD’ye geri kalanın ise şehir içi metro ve ulaşım sistemlerine aktarıldığını söyledi.

SERBESTLEŞMEYLE BİRLİKTE KALİTE STANDARDI ARTACAK

 TCDD’nin  Bağlı Ortaklıklarında yürütülmekte olan projelere değinen Apaydın, “Bağlı ortaklıklarımızın üretmiş olduğu tüm araçlar hem kalite standartları açısından hem de Avrupa TSİ standartları açısından yeterli hale gelmiş durumda. Türkiye’nin ihtiyacı ile birlikte yurt dışında da araç üretebilecek kapasiteye ulaşmış durumda. Demiryolları Kanunu çıktıktan sonra serbestleşme oldu. “Bu serbestleşme ile birlikte altyapı hizmet sunucusu olarak TCDD sektörün altyapısı bakım onarımı ve trafik idare eden konumda yol yapan kısmında kaldı ve bağlı ortaklılığımız olarak TCDD Taşımacılık A.Ş kuruldu ve bir yıla yakın zamandır faaliyetini yürütüyor TCDD Taşımacılık A.Ş’nin amacı tamamen hizmet tarafına odaklanıp hizmet kalitesini arttırmak, İnşallah önümüzdeki yıllarda daha çok hizmet verecek ve kalitesini arttıracak.” diye kaydetti.

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM İLE AR-GE

“Yapılan yatırımlarla birlikte biz de sektörümüzde yerlileştirme ve millileştirme projeleri başlattık.” diyen Apaydın,  yerli ve milli üretim ile Ar-Ge faaliyetleri hakkında bilgiler paylaşarak, şunları kaydetti;

Ankara-Eskişehir hattımızı açtığımızda traversi dahi ithal alacak seviyedeydik. Şu anda hızlı tren hatlarımızın %90’nını yerli olarak yapıyoruz yüzde 10’u ise ithal geliyor. Bu % 10 u da kaldırmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Araçlarla ilgili olarak ta yaptığımız yerlileştirme hareketi sayesinde ithal oranımızı %40 lara kadar düşürdük. Bunu da daha iyi rakamlara getirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yani şu anda bizim sektörel olarak toplam 2023 yılına kadar 152 milyar TL’lik hem yol hem araç yatırımımız var bunun 128 milyar TL’sini yerli olarak harcayacağız.

Elektrikli lokomotifimiz yüzde yüz yerli TCDD, TÜBİTAK MAM ve TÜLOMSAŞ işbirliği ile üretildi. Bu projenin her türlü “Know how” ı bize aittir. İnşallah bundan sonraki proje de ana hatlarda hizmet edecek Elektrikli Lokomotifi de 2 yıl içerisinde raylara koyacağız.

Trenlerin sağlıklı bir şekilde durmasını sağlayan fren pabuçları da ithaldi. Yapılan Ar-Ge faaliyetleri sayesinde Türkiye de bunun kompozit malzemeleri üretildi ve maliyet olarak %42 avantaj sağlandı ve bu tamamen yerli oldu şu anda demiryolu sektöründe kullanılıyor.”

Apaydın, makinistlerin trene çıkmadan önce sürüş konforu ve adaptasyonu sağlanması için her türlü iklim koşulunda tren üzenindeymiş gibi eğitim almalarını sağlayan Milli Tren Simülatörünü ve Raylı Sistem Trafik Simülatörünü trafiği idare eden personelin eğitimleri için kullanmak üzere yerli olarak yapıldığını vurguladı.

TÜBİTAK ile yürütülmekte olan Milli Sinyalizasyon çalışmaları hakkında bilgiler paylaşan Apaydın şunları kaydetti;

“Bizim dışarıya bağımlı olduğumuz en önemli kısım sinyalizasyon kısmıdır. Biz Mili Sinyalizasyonu,  TÜBİTAK MİLGEM ve İTÜ ile birlikte bir istasyonda denedik ve başarılı olduk ve ikinci istasyon da başarılı oldu. Afyon-Denizli-Burdur hattımızda 176 km’lik bir kesimde şu anda yapmaya başladık inşallah 2018 de devreye alacağız böylece Türkiye dünyada kendi sinyalizasyonuna sahip 15.  ülke olacak ve bunu gelişmekte olan ülkelere pazarlama imkânımız olacak. Sinyalizasyonun yerlileşmesinin en önemli katkılarından birisi yüzde 63 maliyet azalması sağlamasıdır.”

Konuşmasının son bölümünde demiryolu sektöründe hâlihazırda yürütülen ve önümüzdeki dönemlerde hayata geçirilecek projelerin yatırım miktarlarına dikkat çeken Apaydın; “Ar-Ge projesi olarak demiryolu sektörüne şu ana kadar 8 tane ulusal, 4 tane uluslararası proje olmak üzere toplamda 504 milyon TL harcamışız, ulusal 13 uluslararası 5 olmak üzere toplam 18 projeye şu anda 615 milyon TL’lik yatırım devam ediyor. Planlananlarla birlikte yapılan proje sayısı toplam 38’dir. Böylelikle toplamda ulusal ve uluslararası olmak üzere 1,5 milyar TL’lik bir harcama yapılacak ve sektörde 640 kişilik bir personel istihdamı gerçekleşmiş olacak.” şeklinde konuştu

Konuşmalar ve kurdele kesiminin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal ve TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ile birlikte stantları gezdi.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

canlı bahis
bahis
türkçe bahis siteleri
canlı bahis
bedava bonus veren bahis siteleri
canlı bahis siteleri
bahis siteleri
canlı bahis oyna
deneme bonusu
adana escort
gaziantep escort
adana escort
gaziantep escort
1xbet
mersin escort
dizibox izle