Haberler Dernek Haberleri E-Rail Değerlendirme Toplantısı Erzincan'da Yapıldı
15 Haziran 2016 Çarşamba 01:36 | Son Güncelleme: 15.06.2016 21:41
E-Rail Değerlendirme Toplantısı Erzincan'da Yapıldı
E-Rail Değerlendirme Toplantısı Erzincan'da Yapıldı

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen “e-RAIL” adlı mesleki eğitim projesinin Program Değerlendirme Çalıştayı, Erzincan Hilton  Garden Inn Otel’de gerçekleştirildi.

Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksek Okulu’nun ev sahipliği yaptığı toplantıya Erzincan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Başıbüyük, TCDD Erzincan Gar Müdürü Yusuf Kenan Aydın, YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat ile öğretim görevlileri Mehmet Dalgakıran, Çiğdem Albayrak, Harun Akoğuz, Sedat Turan, muhasebe sorumlusu Barış Abak, Vossloh Fastening Systems katılımı Vossloh Rail Technologies Ltd. Şti. Ray Yapı Elamanları Fabrikası Genel Müdürü Özgür Özdemir,   GCF S.p.A. Gebze – Köseköy Ofisi Teknik Sorumlusu Roberto Stella, GCF Türkiye Şube Sorumlusu Serdar Erdem ve Selin Çağın ve İdari Büro Görevlisi Serhat Tetik, TCDD uzmanları Mehmet Soner Baş ve İbrahim Saldır, YOLDER temsilcileri Şenyurt Cengizoğlu, Halim Bülbül, Adnan Gülmez ve Ayhan Çömez, Refahiye Meslek Yüksek Okulu ile Erzincan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Raylı Sistem Bölümü yönetici, öğretmen ve öğrencileri katıldı.

Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) Erasmus+ Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen “e-RAIL” adlı mesleki eğitim projesinin dördüncü toplantısı Erzincan’da düzenlendi. 01 – 03 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen Proje Toplantısı ve Program Değerlendirme Çalıştayı’na proje ortaklarından Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksek Okulu ev sahipliği yaptı.

Proje Toplantısı, YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, TCDD uzmanları Mehmet Soner Baş ve İbrahim Saldır, Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Taşkesen ile öğretim görevlileri Mehmet Dalgakıran, Çiğdem Albayrak, Harun Akoğuz, Sedat Turan, muhasebe sorumlusu Barış Abak, Vossloh Fastening Systems katılımı Vossloh Rail Technologies Ltd. Şti. Ray Yapı Elemanları Fabrikası Genel Müdürü Özgür Özdemir, GCF S.p.A. GCF Türkiye Şube Sorumlusu Serdar Erdem ve Selin Çağın’ı bir araya getirdi.

Erzincan Üniversitesi Rektörlüğü Sanat Galerisi Toplantı Salonu’nda yapılan 4. Proje Toplantısı’nda söz alan YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, 2014-1-TR01-KA202-011946 sayılı Avrupa Birliği projesinde (Railway Construction of Vocational Training E-Learning Platform/ e-RAIL) gelinen noktayı değerlendirdi. Polat, projenin idari ve finansal yönetimi, genel proje bütçesin, proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, öğretim programının son hali, öğretim programı onay süreci hakkında bilgi verdi.

Raylı Sistemlere Yatırım Hamlesi

Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksek Okulu’nun ev sahipliği yaptığı “e-RAIL” adlı mesleki eğitim projesinin Program Değerlendirme Çalıştayı’nda söz alan Refahiye Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Taşkesen, böyle bir çalıştayın Erzincan’da ve okullarıyla birlikte yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Konuşmasında demiryollarının gelişiminden söz eden Doç. Dr. Taşkesen, Cumhuriyetin ilk yıllarında yolcuda yüzde 42, yükte yüzde 68 olan demiryolu taşıma payının zaman içinde yolcuda yüzde 2’lere, yükte yüzde 5’lere düştüğünü anlattı. “Son 15 yıla baktığımızda Demiryolları’nda büyük projeler hayata geçilmiş, gelecek on yıl için yüksek hızlı tren planlamaları yapılmıştır” diyen Doç. Dr. Taşkesen, “Hızlı tren yatırımlarının yanı sıra mevcut konvansiyonel hatlar yenilenmektedir. Demiryolları’ndaki bu gelişmelere ek olarak büyükşehir belediyelerinin de kent içi raylı sistem taşımacılığına yönelmesiyle birlikte kamu ve özel sektörde ülkenin demiryolu sektöründe büyük bir yatırım hamlesi başlamıştır” diye konuştu.

Demiryollarına verilen önemin giderek arttığına değinen Doç. Dr. Orhan Taşkesen, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve eğitim kuruluşlarının yeniden yapılanmanın bir parçası olması gerektiğini söyledi. Refahiye Meslek Yüksek Okulu Müdürü Taşkesen, “Demiryollarındaki gelişmeleri dikkatle izleyerek önemseyen sivil toplum kuruluşu YOLDER’in girişimciliği, özel sektörden GCF’nin ve Vossloh’un bilgisi, deneyimi, TCDD’nin eğitim ve öğretimdeki birikimi, raylı sistemlerde mesleki eğitim veren okullarımızın projelerden gelen bilgisi ve deneyimi işe dönüştürme hevesi ve enerjisi bu salondaki beraberliğimizi sağlayan güçtür” dedi.

Polat: Buradaki Gençler Geleceğin Demiryolcuları

e-Rail Mesleki Eğitim Projesi’nin demiryolcu olmak isteyen gençler için önemli bir proje olduğunu belirten YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat da salondaki gençleri “Gelecekte sizleri de aramızda görmek istiyoruz, sizler geleceğin demiryolcularısınız” diyerek selamladı. Polat, YOLDER’i tanıtarak başladığı konuşmasında, merkezi İzmir’de bulunan derneğin demiryollarının yol servisinde çalışan bine yakın üyesiyle güçlü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anlattı. Polat, “Derneğimiz üyelerinden aldığı güçle, alanında son derece önemli dünyanın sayılı firmalarıyla birlikte ve Refahiye Meslek Yüksek Okulu ile ortaklaşa böyle bir Avrupa Birliği Projesine imza atmıştır” diye konuştu.

YOLDER Başkanı Özden Polat, e-Rail Projesi’ni ele aldığı sunumunda, projenin amaçlarını anlattı, ortaklarını tanıttı. Polat, Mesleki Yeterlilik, Ulusal Meslek Standardı, Ulusal yeterlilik, İşgücü belgendirme sistemi temeline ilişkin de bilgi Betasus verdi. Projenin son aşamasına gelindiğini belirten Özden Polat, proje doğrultusunda öğrencilerin temmuz ayı içinde pilot kurslar kapsamında staj yapabileceğini söyledi.

Sertifika konusunun öneminden de söz eden Özden Polat, öğrencilere mezun olduklarında aldıkları diplomanın artık yeterli olmayacağını vurguladı. Polat, “Mesleki yeterlilik kapsamında mezun olduğunuzda okulunuzdan aldığınız diploma ve eğitim bu işi yapmanıza yatmeyecek. Elinizdeki diplomanıza ek olarak yeni sertifikalar, mesleki yeterlilik belgesi almanız gerekecek. Kendizini geliştirmeniz ve uluslararası niteliği olacak bu belgeleri almanız şart” diye konuştu.

GCF 2011’den bu yana Türkiye’de

Proje ortaklarından İtalyan GCF’nin Gebze Köseköy Teknik Ofis Sorumlusu Roberta Stella da firmanın dünyadaki ve Türkiye’deki çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Stella’ya konuşmasında İdari Büro Görevlisi Serhat Tetik çevirmenlik yaptı. GCF’nin 1950 yılında demiryollarında üst yapı hizmeti veren bir aile şirketi olduğunu anlatan Stella, firmanın 2011 yılından bu yana Türkiye’de çalıştığını söyledi. Türkiye’de ilk projelerinin demiryolu bakımı olduğunu söyleyen GCF yetkilisi, daha sonra gelişmeler doğrultusunda Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren projesi kapsamında Gebze Köseköy kesiminin yenilenmesi projesinde çalıştıklarını belirtti.

Firmanın 270 milyon Euro cirosuyla dokuz farklı ülkede şubesi bulunduğunu söyleyen Stella, ”Kendi bünyemizde 700 çalışanımız 600 aktif makinemiz bulunmakta. Türkiye dışında Bosna Hersek, Bulgaristan, Fas, Danimarka, Fransa ve İsviçre’yi örnek gösterebiliriz. Yüksek hızlı tren ve demiryollarının yenilenmesi şeklindedir. Bu işi yaparken bizi farklı kılan yüksek teknolojiye sahip olan makinalarımız ve profesyonelliğimizdir” diye konuştu. Firmanın Türkiye’de Ankara-Sincan hattındaki 24 kilometrelik yol çalışmasının ardından Ankara - İstanbul YHT projesi kapsamında Gebze-Köseköy hattında yaklaık 112 kilometrelik yol yaptıklarını anlatan Stella, bu çalışmalarda referans noktalarının hem burada hem Avrupa’da uluslararası güvenlik ve iş standartları olduğunu kaydetti.“Yaptığımız çalışmalarda kullandığımız tüm makinelerin yüksek teknoloji ürünü donanımları bulunuyor. Makineler çalışma şartlarına maksimum seviyede uyum sağlayabiliyor” diyen Roberta Stella sözlerini şöyle sürdürdü:
Çalışma şartları açısından bakınca zamanın kısıtlı olduğu çalışma saatlerinde bu teknoloji daha büyük önem taşıyor. Örneğin İtalya’da 3-5 saatleri arasında çalışabiliyoruz ve bu saatlerde maksimum verimi sağlayabilek için bu donanımlı makinaları kullanma zorunluluğumuz bulunuyor. Sahip olduğumuz teknolojiyle ve modern araçlarla bir kilometrelik hattın elemesi, buna balast ve travers değişimi dahil, hattın tekrar işlenebilir hale getirilmesi dahil dört saat içinde mümkün olabiliyor. Bu çalışmalar için 2010 yılından itibaren bir pilot şantiye oluşturduk, günlük standart bazda bir üretime ulaştık.

GCF’nin yurt dışında açtığı şantiyelerde öncelikle yerel işgücü olanaklarından yararlandığına da dikkat çeken Roberta Stella, taşeron firmayla çalışırken bile öncelikle mesleki sertifası olanların tercih edilduğunu söyledi. Ülekelerinde demiryolu eğitiminin sadece üniversitede olduğunu da belirten Stella, firmaların kendi düzenledikleri eğitimlerle oryantasyon yaptığını belirtti. GCF yetkilisi Roberta Stella böylesi yüksek yatırımların yapıldığı Türkiye’de kalmak ve yeni çalışmalar yapmak istediklerini de dile getirdi.

Vossloh Erzincan Gergi Kıskacı Üretiyor

Alman Vossloh Fastening Systems’in Erzincan’da bağlantı elemanları üreten Vossloh Ray Yapı Elemanları Fabrikası Genel Müdürü Özgür Özdemir konuşmasına kuruluşun tarihine ilişkin kısa bir anlatımla başladı. Vossloh’un 1882 yılında kurulduğunu ve yüz yılı aşkın süredir üretimde bulunduğunu söyleyen Özdemir, şu bilgileri paylaştı:

“Firmamız 1882’de Prusya Kralı’nın Eduard Vossloh’a verdiği bir siparişle başlıyor. O dönemde demiryolunun bağlantı elemanı olarak bugünkü geliştirilmiş gergi kıskacı yok, bir yay var. Onun siparişi veriliyor. Büyük bir sipariş olunca beş sene sonra bağlantı elemanları olarak şirket kuruluyor. Ardından daha bilimsel çalışmalarıyla ortaya çıkan, bir sürü patente ismini koyan Carl Vossloh 1902 yılında şirkete dahil olup 1924 yılında yüksek gerilim altında çalışabilen yayları icat ediyor. Münih Teknik Üniersitesi’nde yaptığı çalışmalar ve patentlerin sonunda Alman demiryolları bu çalışmaların bir çoğunu kendi sisteminin kılavuzu olarak kullanmaya başlıyor. 1953 yılında ise Alman demiryolları Carl Wossloh’un desteğiyle bir araştırma enstitüsü kuruyor ve o günden bugüne Alman Demiryolları, tırnak içinde söyleyeyim dünyanın demiryolları kuruluşlarında bir tapınaktır adeta. Onların doğruları bütün dünya tarafından kabul edilir. ”

Voslohh’un sadece alt yapı değil üst yapı da yaptığını ve komple anahtar teslim sistemler kurduğunu anlatan Özdemir, gergi kıskacıyla başlayan üretimin demiryollarının diğer sistemleriyle sürdüğünü söyledi. Vossloh’un Almanya’dan sonra gergi kıskacı üretilen yerin Türkiye’de Erzincan olduğunu anlatan Özgür Özdemir, fabrikanın 2009 yılında üretime başladığını kaydetti. Türkiye’nin yıllık yaklaşık 2 milyon adet travers ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Özdemir, “Bir kısmı yenileme bir kısmı yeni yol. Bir traversi düşündüğünüzde, iki tane ray ve burayı birbirine bağlayan traverse sağlı sollu ikişer tane toplam 4 tane gergi kıskacı bulunur. Bu da toplam 8 milyon adet demek. Eğer Türkiye’deki bütün pasta bize verilirse bizim fabrikamız buna yeter” dedi.
Türkiye’nin dışında çevre ülkelere de ihracat yaptıklarını belirten Özdemir, Etiyopya ve Kazakistan’a ihracat yaptıklarını söylerken, “Bizim Türkiye’de Türk mühendisinin Avrupa çeliğini kullanarak üretildiği gergi kıskaçları Kazakistan ve Etiyopya’da var” diye konuştu. Özgür Özdemir, raylı sistemler eğitimi veren kurumlara seslenirken, “Dünyanın ve Türkiye’nin en önemli firması Erzincan’a 45 dakika uzaklıkta. Demiryolları eğitimi alan öğrencilere kapımızı hep açtık, hala da açık. Staj için bilgilenme için bekliyoruz” dedi. Özdemir, toplantıya katılan öğrencilere “Mesleğinizi ne kadar severseniz mesleğiniz de sizi o kadar sever” derken, mesleki yeterlilik sertifikasını mutlaka almalarını söyledi. Özdemir, “Sertifikanızı mutlaka alın. Bu size bir üstünlük sağlar. Sertifika işe alımlarda yazılı koşul değil ama her zaman ekstradır. Her topladığınız sertifika sizin cephaneniz. Firma olarak biz ihtiyacımızın yüzde 90’nının Erzincan’dan sağladık” diye konuştu.

Demiryollarının Tarihi Gelişimi

TCDD Erzincan Gar Müdürü Yusuf Kenan Aydın da toplantıda Türkiye’de demiryollarının tarihsel gelişimine ilişkin bir sunum yaptı. Demiryollarının 1856 yılından 2015 yılına kadar olan süreçteki gelişimini anlatan, Türkiye’de toplam demiryolu ağının 12 bin 532 kilometreye ulaştığını belirten Aydın, ”Yüksek hızlı hat uzunluğu bin 213 kilometre, konvansiyonel hat uzunluğu 11 bin 319 kilometre, sinyalli hat uzunluğu 4 bin 822 kilometre, elektrikli hat uzunluğu 3 bin 938 kilometredir” bilgisini paylaştı. Erzincan tren garının 1938 yılından bu yana hizmet verdiğini de söyleyen Aydın, Erzincan’da yılda yaklaşık 171 bin yolcunun da demiryoluyla seyahat ettiğini anlattı.

Sertifikalar Verildi

Demiryolu eğitimi alan öğrencilerin büykü ilgi gösterdiği toplantının sonunda ev sahibi Refahiye Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Taşkesen proje katılımcılarına sertifakalarını verdi. Doç. Dr. Taşkesen, “Toplantı her yönüyle çok olumlu bir toplantı oldu. Bu toplantıda sektörümüzde önemli bir işlev yüklenen YOLDER sayesinde üniversite, sivil toplum örgütleri ve özel sektörün daha yakın ilişkide olduğunda neler başarabileceğin ibir kere daha gördük. Toplantıda eksikliklerimizi de gördük. Bundan sonra inanıyoruz ki, üniversitemiz ile sektöre hizmet veren özel sektörle daha yakın ilişki ve iletişim içinde olacağız. Öğrencilerimizi de teşvik edeceğiz” diye konuştu.

e-rail-projesi-yolder-erzincan-tcdd-personel-haberleri

e-rail-projesi-yolder-erzincan-tcdd-personel-haberleri

e-rail-projesi-yolder-erzincan-tcdd-personel-haberleri



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

canlı bahis
bahis
türkçe bahis siteleri
canlı bahis
bedava bonus veren bahis siteleri
canlı bahis siteleri
bahis siteleri
canlı bahis oyna
deneme bonusu
adana escort
gaziantep escort
adana escort
gaziantep escort
1xbet
mersin escort
dizibox izle