Haberler TCDD Haberleri Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi Başladı
09 Mayıs 2018 Çarşamba 11:18 | Son Güncelleme: 09.05.2018 11:27
Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi Başladı
Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi Başladı

Dünya çapındaki en önemli yüksek hızlı demiryolu etkinliği olan ve Türkiye’de ilk kez düzenlenen UIC’nin (Uluslararası Demiryolları Birliği) Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi ve Yüksek Hızlı Demiryolu Fuarı’nın 10.su Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla 08 Mayıs 2018 Salı günü, ATO (Congresium)’da TCDD ev sahipliğinde başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yanı sıra Kongrede ilk gün TCDD Genel Müdürü ve UIC Başkan Yardımcısı İsa Apaydın, UIC Genel Müdürü Jean-Pierre Loubinoux, UIC Başkanı Renato Mazzoncini, bürokratlar, milletvekilleri, demiryolu altyapı işleticileri, demiryolu tren işleticileri, demiryolu tedarikçileri, araştırma enstitüleri, üniversiteler, uluslararası örgütler ve sektör paydaşlarının üst düzey temsilcilerinden 1000’in üzerinde katılımcının iştirak ettiği görkemli  bir açılış töreni gerçekleştirildi.

ARSLAN: “KONGREYİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU TEKNOLOJİLERİNİN TEKNİK VE UYGULAMALARININ SÜRDÜRÜLEBİLİR PAYLAŞIMINDA BİR PLATFORM OLARAK GÖRÜYORUZ”

Kongrenin açılış töreninde konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan; Türkiye'nin, konumu itibarıyla Asya, Avrupa, Akdeniz ve Karadeniz havzasının da içinde bulunduğu bölgenin kesişme noktası olduğunu ifade ederek,"Bulunduğu coğrafya, sosyal, kültürel ve ekonomik dokusu, Türkiye'yi Avrupa ve Asya'nın doğal merkezi haline getiriyor. Tarihi ipek yolunun da kalbi konumundaki Türkiye, 3-3,5 saatlik uçuşla yaklaşık 60 ülkeye erişebilen bir ülkeden bahsediyoruz. Doğu-Batı ve Kuzey-Güney akslarının en önemli santral ülkesi durumundayız.” dedi.

Arslan, kara ve demiryolu koridorlarının, Asya-Avrupa bağlantısının en önemli ulaşım seçeneklerini oluşturduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin de yüksek hızlı demiryolları ve demiryolları endüstrisi gereği küresel karakter arz ettiğini vurguladı.

Kongreyi, bu coğrafyanın ihtiyaçlarının tespitinde, yüksek hızlı demiryolu teknolojilerinin teknik ve uygulamalarının sürdürülebilir paylaşımında bir platform olarak gördüğünün altını çizen Arslan, sürdürülebilir ve rekabetçi işletimlere yönelik bilgilerin paylaşılmasında kongreden önemli çıktıların alınacağını anlattı.

Arslan, Türkiye için vazgeçilmez derecede önemli olan demiryollarının 50 yıl boyunca ihmal edildiğini anımsatarak, 2003'ten sonra bu konunun Türkiye'de devlet politikası haline geldiğini ve yatırım yapıldığını söyledi.

Demiryollarına yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Arslan, Türkiye'de bugüne kadar 40 milyon kişinin yüksek hızlı trenlerle taşındığı söyledi.

Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattının gelecek yıl, Ankara-İzmir yüksek hızlı demiryolu hattının da iki yıl içinde tamamlanmasının planlandığını anımsatan Arslan, "Böylece küçük Asya ile İpek Yolu güzergahındaki Asya ülkelerini birleştiren demiryolu koridorunun en önemli akslarından birini tamamlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

“ÜLKENİN DÖRT BİR YANINI HIZLI TREN AĞLARIYLA ÖRÜYORUZ”

Halkalı'dan Kapıkule'ye kadar yaklaşık 230 kilometrelik hızlı tren hattında ihale süreçlerinin devam ettiğini aktaran Arslan, İstanbul'daki banliyö hatlarının metro standartlarına getirilmesi ve yüksek hızlı trenler için bir hat daha yapılması çalışmalarını yıl sonunda bitireceklerini bildirdi.

Arslan, Asya ile Avrupa arasında artacak yük hareketine hizmet edecek İstanbul'daki ikinci koridor olan Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı-Yavuz Sultan Selim Köprüsü- 3. Havalimanı-Halkalı demiryolu yapımı proje hazırlama çalışmalarında son aşamaya gelindiğini belirtti.

Türkiye'de işletmede olan yüksek hızlı tren hattının 1.213 kilometreye ulaştığını ifade eden Arslan, 3 bin 798 kilometre demiryolunda inşanın, 11 bin 582 kilometrelik demiryolu hattında da yapım, ihale ve proje hazırlama çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Arslan, ülkenin dört bir yanını hızlı tren ağlarıyla ördüklerini ve ülkenin iki yakasını demiryolu ağlarıyla bağladıklarını vurgulayarak, Türkiye'nin Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve hızlı tren hatlarıyla kıtalararası köprü konumunu pekiştireceğini söyledi.

Lojistik sektörünün ihtiyaç duyduğu bütün hizmetleri verebilecek lojistik köyleri de hayata geçirdiklerini anlatan Arslan, planlanan 21 lojistik merkezden 8'inin işletmeye açıldığını, 5'inde inşaat çalışmasının devam ettiğini, diğerlerinin de proje aşamasında olduğunu kaydetti.

uic-yuksek-hizli-demiryolu-kongresi

"HEDEFİMİZ BÜTÜN HATLARI ELEKTRİKLİ VE SİNYALLİ HALE GETİRMEK"

Arslan, Türkiye'deki demiryolu ağının yüzde 90'ını yenilediklerini, elektrikli ve sinyalli hatları yüzde 100 artırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Hedefimiz 2023'e giderken bütün hatlarımızı elektrikli ve sinyalli hale getirmek, böylece demiryolu sektöründen elde ettiğimiz işletme verimliliğini azami seviyeye çıkarmak. Eş zamanlı olarak ülkemizde demiryolu endüstrisinin oluşması için bölge pazarını da dikkate alarak, özel sektörle sanayi tesisleri kurmak ve üretime geçmek anlamında önemli mesafe kat ettik."

Sivas, Adapazarı ve Eskişehir'e "demiryolu endüstrisi kenti" kimliği kazandırıldığına işaret eden Arslan, Eskişehir'de milli yüksek hızlı tren, Adapazarı'nda milli elektrikli ve dizel tren setleri, Sivas'ta da milli yük vagonu üretecek altyapı oluşturduklarını bildirdi.

Arslan, son 15 yılda demiryolu sektörüne yapılan toplam yatırımın 18,5 milyar Avro olduğuna dikkati çekerek, bunun 4,7 milyar avrosunu yüksek hızlı demiryolu projeleri, 715 milyon avrosunu ise hızlı demiryolu projeleri için harcadıklarının altını çizdi.

Yüksek hızlı trenlerin doğrudan hizmet verdiği il sayısının 7'ye yükselerek nüfusun yüzde 33'ünü kapsadığını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"2023 yılına kadar demiryolu sektörüne 39 milyar Avro daha yatırım yapacağız. Bu tutarın yüzde 80'i olan yaklaşık 31 milyar Avroyu yüksek hızlı ve hızlı demiryolu projeleri için planladık. Yeni açılacak hatlarımızla ülkemizin dört bir yanını yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarıyla bağlamış olacağız."

Yüksek hızlı trenlerin seyahat süresi, hız ve konfor nedeniyle tercih edilme oranının yüzde 73'ü bulduğuna işaret eden Arslan, memnuniyet oranının yüzde 99'un üzerinde olduğunu söyledi.

Arslan, Ankara-Eskişehir hattında demiryoluyla taşınan yolcu sayısının YHT ile yüzde 8'den yüzde 72'ye çıktığına dikkati çekerek, Ankara-Konya arasında ise toplam yolcunun yüzde 66'sının YHT ile seyahat eder hale geldiğini vurguladı.

“TCDD’NİN, UIC’NİN HEM AVRUPA HEM DE ORTADOĞU BÖLGESEL KURULU’NUN ÖNDE GELEN ÜYESİ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye'nin Çin'den sonra en fazla demiryolu inşaatı devam eden ülke konumunda bulunduğunun altını çizen Arslan, amaçlarının 2023'te yaklaşık 11 bin 700 kilometre yüksek hızlı ve hızlı tren hattını bitirerek, ülkenin 42 ilini bunlarla bağlamak olduğunu bildirdi.

Arslan, 2023'te 87 milyona ulaşması beklenen Türkiye nüfusunun yüzde 77'sinin hızlı trenle buluşturulmasını hedeflediklerini dile getirerek, kararlılıkla, hizmet etme anlayışıyla yollarına devam edeceklerini belirtti.

Ülkemizi gerçek anlamda demiryolu sektöründe küresel bir oyuncu hatta karar verici hale getirmek adına 15 yıldır gayret ettiklerini dile getiren UDH Bakanı Ahmet Arslan; TCDD’nin, UIC’nin hem Avrupa hem de Ortadoğu Bölgesel Kurulunun önde gelen üyesi olmasının çok önemli olduğunu UIC demiryolu taşımacılığının ve karşılıklı işletilebilirliğin teşvik edilebilmesi için yıllardır büyük çaba harcadığını ve bu çabaları nedeniyle kendilerini tebrik ettiğini dile getirdi.

APAYDIN:“BU ÖNEMLİ KONGRENİN BU COĞRAFYADA İLK KEZ TÜRKİYE’DE DÜZENLENMESİNDEN ONUR DUYUYORUZ”

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ise açılışta yaptığı konuşmasında, ülkemizde 2009 yılında Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğinin başladığı başkent Ankara’da bu Kongre’nin düzenlenmesinin bir demiryolcu olarak şahsı adına ayrı bir anlam ifade ettiğini belirterek, “3 gün sürecek Yüksek Hız Kongresi süresince, 30 ülkeden 150 konuşmacının katılımlarıyla düzenlenecek paneller, yuvarlak masa toplantıları ve paralel oturumlarda yüksek hızlı demiryolunun gelişimine katkı sağlamış pek çok değerli uzmanın tecrübelerini dinleme fırsatı bulacağız.” dedi.

Kongreye paralel olarak firmaların katılımıyla yüksek hızlı demiryolu ürün ve hizmetlerinin sergilendiği Fuar’da da teknolojik yenilikleri yakından görme imkânı yakalayacaklarını belirten Apaydın, dünyada bugün yaklaşık 41.000 km yüksek hız hattının işletildiğini bu rakamın, yapım aşamasında olan ve yapımı planlanan hatların tamamlanmasıyla birlikte yakın zamanda 80.000 km’ye çıkarılacağını söyledi.

Hareketliliğin, hızın ve dakikliğin çok önemli olduğu günümüz dünyasında, yolcu taşımacılığını emniyetli, hızlı, çevre dostu ve yüksek kapasiteli yaklaşımlarla gerçekleştiren hızlı tren teknolojilerinin geliştirilmesine ve daha yaygın hale getirilmesine yönelik ihtiyaçların gün geçtikçe arttığını hatırlatan Genel Müdür Apaydın, kongre boyunca, “Sürdürülebilir ve rekabetçi işletimlere yönelik bilgilerin paylaşımı” sloganı çerçevesinde, yüksek hızlı demiryolu hatlarını yapmak kadar yapım maliyetlerini ve bakım maliyetlerini nasıl düşürürüz ve daha uzun ömürlü olmasını nasıl sağlarız konularına odaklanılacağını anlattı.

"ÜLKEMİZDEKİ YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU İŞLETMECİLİĞİNİN TÜM KOMŞU ÜLKELERE ÖRNEK OLDUĞUNA MEMNUNİYETLE ŞAHİT OLUYORUZ."

Sürdürülebilir işletim çerçevesinde, sürdürülebilir bakım yönetimini nasıl sağlarız ve bunu bilet ücretlerine yansıtarak diğer modlarla nasıl rekabet ederiz sorularının cevaplarını bulmaya yoğunlaşılacağını vurgulayan Apaydın, ilki 1992 yılında Brüksel’de düzenlenen ve her iki yılda bir tekrarlanan Eurailspeed Kongresi olarak adlandırılan bu önemli etkinliğin 2008 yılından itibaren küresel boyutta Dünya Yüksek Hız Kongresi olarak düzenlenmeye başladığını kaydetti.

2012 yılından bu yana TCDD tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, en sonuncusu Tokyo’da yapılan UIC 9. Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi’nde bu büyük etkinliğin Orta Doğu, Balkanlar coğrafyası ve Avrupa ile Asya’nın kesişim noktasında yer alan ve bölgedeki yüksek hızlı tren işletmeciliği ile altyapı yatırımlarının öncüsü olan ülkemiz sınırları içerisinde yapılmasına karar verildiğini anlatan Apaydın, “Bu önemli kongrenin bu coğrafyada ilk kez ev sahipliğimizde Türkiye’de düzenleniyor olması bizim için büyük bir onur kaynağıdır. Ülkemizde başarılı bir şekilde uygulanan yüksek hızlı demiryolu işletmeciliğinin tüm komşu ülkelere örnek olduğuna memnuniyetle şahit oluyoruz.” diye kaydetti.

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, “ülkemizin 1928 yılından beri üyesi olduğu ve bu etkinliğin sahibi olan Uluslararası Demiryolları Birliği ile yakın ilişkilerimiz devam etmektedir.1 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilen 89. Genel Kurul’da UIC Başkan Yardımcılığı görevine seçilmem ve UIC Ortadoğu Bölgesel Kurulu (RAME) Başkanlığını da yürütüyor olmam nedeniyle bu etkinliğin hem sahibi hem de ev sahibi konumundayım. Bu yüzden Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi’nin tüm katılımcılar için en verimli halde organize edilmesi amacıyla elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığımızı ifade etmek istiyorum. Umarız başarılı olmuşuzdur.” diye konuştu.

LOUBİNOUX: “KONGRE İÇİN TCDD EV SAHİPLİĞİNDE ANKARA’DA OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM”

Uluslararası Demiryolu Birliği (UIC) Genel Müdürü Jean-Pierre Loubinoux; hızlı tren işletmeciliğinin dünyadaki sosyal, ekonomik ve kültürel değişim ve gelişimi ile ülkelere ve toplumlara sağladığı faydalara değindiği açılış konuşmasında 10. Dünya yüksek hızlı demiryolu kongresi için TCDD ev sahipliğinde Ankara’da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

MAZZONCİNİ: KONGRE İÇİN TÜRKİYE’YE MİSAFİR OLMAKTAN SEVİNÇ DUYUYORUM

UIC Başkanı Renato Mazzoncini de konuşmasında dünya yüksek hızlı tren işletmeciliğine ilişkin istatistiki bilgileri paylaşıp, sektördeki rakamsal büyüklükleri vurgulayarak sektörün dünyadaki büyüklüğüne değindi ve kongre için Türkiye’ye misafir olmaktan duyduğu sevinci dile getirdi.

Konuşmaların ardından UDH Bakanı Ahmet Arslan’a ve TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’a Loubinoux ve Mazzoncini tarafından UIC adına teşekkür sertifikası takdim edildi.

Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından UDH Bakanı Ahmet Arslan, stantları gezerek, yüksek hızlı tren simülasyonunu kullandı.

Bugünün ve yarının demiryollarını hazırlamakla görevli karar alıcılar ve temel aktörleri buluşturan UIC 10. Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi’ne, en az 30 ayrı ülkeden toplam 150 konuşmacı katılıyor.

“Sürdürülebilir ve rekabetçi işletimlere yönelik bilgilerin paylaşımı” teması çerçevesinde yapılacak “10. UIC DÜNYA YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU KONGRESİ VE YÜKSEK HIZLI DEMİRYOLU FUARI”nda teknik, ekonomik ve sosyal konularla ilgili gerçekleştirilecek birçok paralel oturum, panel ve yuvarlak masa toplantılarının yanı sıra, teknik ziyaretler ve dünyadaki demiryolu sistemlerindeki en son gelişmelerin sergilendiği ticari bir fuar da düzenleniyor.

10. UIC Dünya Yüksek Hızlı Demiryolu Kongresi ve Fuarı 11 Mayıs 2018 tarihine kadar açık kalacak.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

canlı bahis
bahis
türkçe bahis siteleri
canlı bahis
bedava bonus veren bahis siteleri
canlı bahis siteleri
bahis siteleri
canlı bahis oyna
deneme bonusu
adana escort
gaziantep escort
adana escort
gaziantep escort
1xbet
mersin escort
dizibox izle