Haberler Toplu Ulaşım Haberleri Çorum'da toplu taşımada yeni dönem! 7 Temmuz 2018
28 Kasım 2017 Salı 09:51 | Son Güncelleme: 28.11.2017 15:04
Çorum'da toplu taşımada yeni dönem! 7 Temmuz 2018
Çorum'da toplu taşımada yeni dönem! 7 Temmuz 2018

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü düzenlediği basın toplantısında toplu taşımanın yeni dönemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Külcü, ulaşımın günlük yaşamın hem en önemli parçası hemde en önemli belediye hizmetlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Çorum Belediyesinin toplu taşımada özel sektör işletmesi bakımından da oldukça tecrübeli bir belediye olduğunu belirten Başkan Külcü, “Geçmişte minibüs – otobüs rekabetiyle ilgili sorunları yaşadık çözdük. 10 yıldır yeni modelin tecrübesini yaşıyoruz. Şehrin gelişimine, büyümesine paralel olarak güzergâhlar oluşturduk.

Toplu taşımayı şehrin her tarafına yaydık. Buna rağmen belli hususlarda toplanan çokça sorunlar yaşadık. Kentli servisimize gelen talepler, şikayetleri düzenli olarak takip ettik. Hemen çözmek için de yeni sistemi kurgularken yararlanmak içinde takip ettik” dedi.

Toplu taşımada yaşanan sorunlar değerlendirildi

Toplu taşımada yaşanan sorunların tespiti ve bunların çözüm yolları ile ilgili akademik bir çalışma yaptırdıklarını kaydeden Başkan Külcü, “Yalova Üniversitesi ile birlikte ‘Toplu Taşıma Rehabilitasyon’ çalışması yaptık. 10 yıllık ulaşım geliştirme planı üzerinde çalıştık. Sorunların büyük kısmı işleticilerin vasıflarından, bu konuda bir kriterin olamayışından ve 10 yıl önceki dönüşüm aşamasında öngörülemeyen hususlardan kaynaklanıyordu. Bu sorunları şöyle sıralayabiliriz: 65 yaş üstü meselesi, sürücülerin davranışları, engelli ve bebek arabaları, klima, ilk sefer ve son seferin vaktinde yapılmaması veya hiç yapılmaması, kontör yetersizliği” ifadelerini kullandı.

Mevcut işleticinin süresi doluyor

Çorum’da toplu taşıma işini yürüten mevcut işletmecinin sözleşme süresinin 2018 yılında dolacağını belirten Başkan Külcü, “Mevcut işletmeci ile 10 yıllık sözleşme 07.07. 2018 tarihi itibariyle bitiyor. Yeni döneme ilişkin hazırlıklarımızı bir yıldır yapıyoruz. Çok sayıda ilde incelemeler yaptık. “Nasıl bir toplu taşıma sistemi ve nasıl bir toplu taşıma aracı?” Sorularına cevap verecek çözümleri bulduk” diye kaydetti.

Yeni dönem 7 Temmuz 2018’de başlıyor

Toplu taşıma da yeni dönemin 2018 yılı Temmuz ayında başlayacağını açıklayan ve bu dönemin 2018-2028 arasına kapsayacağını aktaran Başkan Külcü, “İhale 2018 / 2028 arasını kapsıyor. Bugün (dün) hat kira ihalesini yayınladık, gazetede ilan edildi.

Yeni süreci böylece resmen başlatmış olduk. ‘Belediye denetimli özel halk otobüsü işletilmesi işi’ 10 yıllık bir süreyi kapsıyor. Hat işletim süresi 07.07.2018’de ilk seferle başlıyor. 06.07.2028 son seferle birlikte bitiyor. 120 aylık bir süre için ‘hat işletim hakkı’ veriyoruz. Belediye Meclis Salonumuzda 06.12.2017 tarihinde açık ihale yapacağız. İhaleye katılabilmek için gerekli olan şartları beyan ettik. İhalenin yapılmasıyla birlikte sözleşme imzalanacak. Yüklenici hazırlıklarını yapacak. Araç alımı, sistem kurulumu, sürücü temini gibi hazırlıklar için biraz uzun zamana ihtiyaç var. 07.07. 2018 gününde fiilen belirlenen güzergahlarda eksiksiz olarak çalışmaya başlayacak” ifadelerini kullandı.

Belediyenin kasasına 6 kat daha fazla para girecek 

İhaleyi kazanacak işleticinin Belediyeye aylık hat işletim ücreti ödeyeceğini dile getiren Başkan Külcü, “İhalemizi 2886 kanunun 35.a maddesine göre yapacağız. İhaleyi alan, sözleşmeyi imzalayan firma belediyemize aylık hat işletim bedeli olarak ihale taban bedeli olan 150.000 TL’yi ödeyecek. Artırım olursa tabi ki yükselir. Belediyemize ciddi bir gelir kaynağı sağlamış olacağız. Şu anda alınan bedel 25.000 TL’dir. Yani en az 6 kat artmış oluyor” dedi.

Yeni otobüsler şehrin ihtiyacına göre belirlendi

Başkan Külcü, yeni döneme geçilmesi ile birlikte hatlarda kullanılacak olan otobüslerin teknik özellikleri ve diğer detaylar hakkında şu bilgileri verdi:

“Mevcutta 57 uzun aracımız var. Yeni dönemde 72 araçla toplu taşıma hizmeti verilecek. Araç sayımızı 17 artırmış oluyoruz. Zaman içinde gerekirse yine artırabileceğiz. 27 kısa, 45’de uzun araçlarla bu hizmet yapılacak. Araçlar 2018 model olacak. Mevcut araçların yaşı 2018’de 10 olacak. Hemşehrilerimiz bu araçların yerine sıfır km araçlarla toplu taşıma hizmetlerini en iyi şekilde alacaklar.

Araçlarda kamera olacak

Yeni araçlarımızın tümünde kamera olacak ve her anı takip edilecek. Bunu zaten 2-3 yıl önce başlatmıştık. Şikayetlerin çoğunu da önlemiştik. Hem sürücüler dikkatli olmaya başladı hem de lüzumsuz şikayetler azaldı.

Hepsi klimalı olacak

57 aracın 46 tanesinde klima yok olanında da klima çalışmıyor. Yeni alınan tüm araçlarda klima olacak ve sürekli kullanıma açık olacak. Yaz ve kış dönemlerinde konforlu bir toplu taşıma hizmeti verilmiş olacak.

Engellilerin toplu taşıma çilesi sona erecek

Mevcut araçlarımızın sadece 10 tanesi engelli vatandaşlarımıza uygun donanıma sahip. Yeni sistemde tüm araçlarımız alçak tabanlı olacak. Yeni araçlarımız yana yatabilir körük sistemine ve engelli rampasına sahip. Tüm engellilerimiz ulaşılabilir bir toplu taşıma hizmeti alacaklar.

Otobüslerin rengine vatandaşlarımız karar verecek

Bu uzun bir süre devam edecek bir süreç ve hep gözümüzün önünde olacak. Onun için hemşehrilerimizin renkle ilgili tercihini soracağız. Toplu taşıma araçlarımızın rengiyle ilgili anket yapacağız. Araçlarımızın rengine hemşehrilerimiz karar verecek.

Anket tarihlerini ileride hemşehrilerimize duyuracağız.

Kişisel sahiplik olmayacak

Tüm otobüsler ihaleyi alan şahıs veya firmanın üzerine kayıtlı olacak. Yaşanan sorunlarda tek muhatap olacak. Şu an olduğu gibi birçok kişiyle veya hissedarlarla muhatap olmayacağız. Yaşadığımız sorunların çoğunun kaynağı da budur. Otobüs sahibi yaptığı hizmetin kalitesi ve yolcu memnuniyeti öncesi aracını düşünüyor. Yeni sistemde bu sorunda çözülmüş olacak.

‘Tüm sistem 24 saat Belediyenin kontrolüne geçiyor

Toplu taşıma sisteminin tüm safhalarını kontrol edeceğiz. Bunun kontrolünü de belediyemiz yapacak. Şimdi verdikleri ile yetiniyoruz. Çünkü sistem bize açık değil.

Gerektiğinde düzenleyici müdahalelerle ortaya çıkan veya çıkma ihtimali olan sorunlar en başından çözülmüş olacak. Tüm araçlar, hatlar, sürücüler tam kontrollü olarak Belediyemizin 24 saat her tür denetimine açık olacak.

İşi biten otobüs garaja gidecek

Mevcut sistemde tüm araçlar günün sonunda şehir içinde muhtelif yerlerde park ediliyor. Yeni kuracağımız sistemle garaj sistemine geçiyoruz. Ve tüm araçlar bir noktada toplanacak. Böylece sistemin yönetimi daha kolay hale gelecek.

Jeton kalkıyor

Tamamen akıllı kart sistemine geçiyoruz. Akıllı kartlar kişiye özgü olacak. Kayıp ve çalıntı kartların kullanımını bu şekilde önleyeceğiz. Bunu ortadan kaldıracağız. Herkesin kendi kartı olacak.

Sistem tüm kartları okumaya uygun olacak

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığınca şehit ve gazi yakınları, engelliler, başarılı sporcular gibi kartlar sistem tarafından otomatik olarak tanınacak. Şu anda kullanılan sistem buna uyumlu değil. Şu an hiçbir aracımızda GSM şirketi hattı ile ödeme yok. Yeni sistemle birlikte anlaşma sağlanan GSM firma ve firmaları ile akıllı telefonların NFC özelliğinde faydalanılarak araç içerisinde ödeme yapılabilecek.

Sürücülere standart geliyor

Şartları tutmayan sürücü olmayacak. Personel giriş ve çıkışında tek yetkili, şirket ortağı bile olsa şartları tutmayan hiç kimse sürücü olamayacak. Sürücüler başta olmak üzere toplu taşımada görevli personel konusunda tek yetkili merci Belediyemiz olacak. Belediye onayı olmadan tek bir personel hareketi dahi olmayacak.

Memnuniyet sağlanmayan, sık kural ihlali yapan belirlenen prensiplere uymayan personelin çalışmasına müsaade edilmeyecek, Belediyemizin tespiti ile birlikte derhal çıkış verilecek. Şirket ortağı dahi olsa böyle olacak. Hatta çalışan sürücüler en az ortaokul mezunu olacak. En fazla 57 yaşında olacaktır. SRC – psikoteknik belgeli, tüm güvenlik soruşturmaları yapılmış olacak ve sürücülerin belli periyotlarla güvenlik soruşturmaları yapılacak. Vatandaşlara olumsuz davranışlar son bulacak. Kanunen 65 yaş üstü, engelli, şehit ve gazi yakınları gibi ücretsiz biniş hakkı olan yolculara olumsuz davranışlarla ilgili şikâyet alıyorduk. Bunların tamamı ortadan kalkacak. Kılık kıyafet kuralları ihlal edilmeyecek.

İndirimli yolcular

Bu maddeyi şartnameye çok farklı yazdık. Büyük harflerle, kalın puntolu ve altı çizilmiş olarak. Herhalde bu yazım biçimi herkes için durumu açıkça ifade ediyordur.

Dün mazeretleri vardı. “Kanun sonradan çıktı. Zarar ediyoruz, para kazanmıyoruz, çok geziyorlar, torun gezdiriyorlar” gibi daha on çeşit gerekçe. Artık kimsenin mazereti olamayacak. Kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Herkes hesabını buna göre yapsın. Ücretsiz ve indirimli yolcular çok ‘açık ve net’ şekilde yazıldı. Kimsenin bahanesi olamayacak. Ücretsiz ve indirimli binişlerde hiçbir olumsuz tavra asla izin vermeyeceğiz. Bu konuda titizliğimiz devam edecek. Halen kabahatler kanununa göre itaatsizlikten buna sadece 229 TL para cezası verebiliyoruz. Bu yeni sistemde 10.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Hiç acımayız uygularız. Kararlıyız çok ağır cezai işlem yapacağız. Çok ağırlaştırılmış bir cezai müeyyide cetveli oluşturduk. Bunun daha ağır bir müeyyidesi de var. Sözleşmeye aykırı davranışların süreklilik arz eder hale gelmesi ve düzeltilmemesi durumunda tek taraflı fesih hakkımız var.

40 dakika içerisinde yapılan binimler de ikinci binişlerde yüzde elli oranında indirim uygulayacağız.

Kontör yetersizliği sorunu çözülüyor

Yetersiz bakiyeden kaynaklı sorunları ortadan kaldırıyoruz. Her akıllı kartın 2 binimlik eksi bakiye hakkı var. İlk lira yüklemesinde bu eksi bakiye tahsil edilecek. Eksik bakiyeli karta 60 gün içinde yükleme yapılmazsa kart bloke olacak. Bunun dışında merkezi bir noktaya, KİOSK bakiye yükleme makinesi konulacak. Günün her saatinde yükleme yapılabilecek. Bakiye sorgulama, yükleme gibi işlemler mahallerimizde konuşlandırdığımız ekmek büfelerimiz veya yükleme noktalarında yapılacak. İnternet ve akıllı telefonlardan kredi kartı kullanılarak bakiye yüklemesi yapılabilecek.

Gerekli görürsek kendi araçlarımızı sisteme dahil edebiliriz

İşleticinden memnun olmadığımız zaman yeni hatlar ihdas edebileceğiz. Sistemin işleyişi ile ilgili önemli sorunlar tespit etmemiz halinde aynı ekmek fiyatları dolayısıyla oluşan durumu düzeltmeye yönelik müdahalemiz gibi istediğimiz kadar otobüs alarak Belediyeyi işin içine sokacağız. 6 Aralık’ta yapılacak olan ihaleye katılım olmaması durumunda ve yüklenicinin belirlediğimiz kurallara uymamasından kaynaklanan fesih durumunda Çorum Belediyesi olarak sistemi kendimiz kuracağız ve kendimiz işleteceğiz. Biz burada sadece otobüsleri yenilemiyoruz. Sistemi baştan aşağına değiştiriyoruz. Bundan sonra toplu ulaşımda yeni bir anlayış hakim olacak.

Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Toplu ulaşımda yeni hedefimiz, yeni otobüs yeni anlayıştır.”



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

canlı bahis
bahis
türkçe bahis siteleri
canlı bahis
bedava bonus veren bahis siteleri
canlı bahis siteleri
bahis siteleri
canlı bahis oyna
deneme bonusu
adana escort
gaziantep escort
adana escort
gaziantep escort
1xbet
mersin escort
dizibox izle