Haberler Trenler Haberleri Van’da Turizm Treni İstiyor!
28 Şubat 2019 Perşembe 14:51 | Son Güncelleme: 28.02.2019 15:12
Van’da Turizm Treni İstiyor!
Van’da Turizm Treni İstiyor!

Doğu Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi turizmin yeni gözdesi olmaya devam ediyor. Özellikle Doğu Ekspresi’nin Kars’a katkısı büyüyerek artarken Doğu Ekspresi ve Kars’a bir avantaj daha sağlandı. Ulaşım amacı dışında turizmcilerin ve gençlerin yeni trendi olan Doğu Ekspresi yetersiz kalınca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Doğu Ekspresi’ne alternatif bir de turizm treni uygulaması başlatacaklarını söyledi. Doğu Ekspresi ile yaptığı yolculuk sonrası Kars ve Doğu Ekspresi’nin ulaştığı kentlere müjde olan haberi paylaşan Ersoy’un açıklamasından sonra gözler Van Gölü Ekspresi’ne çevrildi. Van Gölü Ekspresi’nin de Van’a ciddi katkı sunduğu süreçte Vanlı turizmciler Van Gölü Ekspresi’ne de benzer bir turizm treni dâhil edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan Van’ın bir diğer beklentisi de yıllardır yapılmasını istediği Kuzey Van Gölü Demiryolu hattı ile Van Gölü’nün Tatvan’da biten seferinin Van’a kadar uzanması..

Bakan Ersoy’un Erzurum ve Kars arası Doğu Ekspresi ile yolculuk yapmasının ardından Doğu Ekspresi’nin amacının dışında kullanıldığı, alternatif turizm treni yapılacağı ve kısa süre içerisinde formülüze edip hayata geçireceklerinin müjdesini verdi. Bakan Ersoy’dan Doğu Ekspresi’ne alternatif ‘Turizm Treni’ müjdesi vermesinin ardından gözler Van Gölü Ekspresi’ne çevrildi. Vanlı turizmciler, Van Gölü Ekspresi’nin de alternatif turizm treni yapılması gerektiğini, Bakanlıktan Van Gölü Ekspresi’nin de turizm treni seferlerinin yapılması adına beklenti içerisinde olduklarının altını çizdi.

DOĞU EKSPRESİ’NE ALTERNATİF ‘TURİZM TRENİ’ GELİYOR

Doğu Ekspresi’nin ve Van Gölü Ekspresi’nin gündemden düşmediği süreçte Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘dan flaş bir açıklama geldi. Tam bir turizm trendine dönen Doğu Ekspresi’nin amacı dışında kullanılmaya başlandığına işaret eden Ersoy, “Biz de diyoruz ki o zaman amacına uygun bir tren daha organize edelim. Turistik amaçlı gidenler de o trenle seyahatlerini gerçekleştirsinler. Hem Doğu Ekspresi vazifesini görsün hem de yeni amacına uygun bir turizm treni daha yapalım” dedi.

TRENLE SEYAHAT ETTİ MÜJDEYİ VERDİ..

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık AŞ’nin en uzun rotalarından olan ve hafızalarda güzel izler bırakan Ankara-Kars seferini yapan Doğu Ekspresi’yle Erzurum’dan Kars’a yolculuk yaptı. Ersoy, trenle yolculuk esnasında yaptığı açıklamada, “Doğu Ekspresi Türkiye’mizin sahip olduğu turizm potansiyelinin kendi kendine ortaya çıkmasında en büyük başarıdır. Çünkü Doğu Ekspresi aslında turizm amaçlı yapılmış bir ekspres değil ama doğunun turizm açısından cazibelerinin zaman içerisinde keşfedilmesini, özellikle sosyal medya sayesinde keşfedilmesini ve amacının dışında bir turizm treni olmasını sağladı.” dedi. Doğu Ekspresi’nin biletlerinin yok sattığını ve karaborsaya düştüğünü ifade eden Ersoy, trenin aylar öncesinden dolduğunu söyledi.

ALTERNATİF TURİZM TRENİ

Bakan Ersoy, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile konuşarak bu güzergâhta alternatif bir turizm treni oluşturma konusunda çalışma yapacağını ve alternatif tren koyacağını bildirerek, şunları ifade etti: “Doğu Ekspresi’nin amacı turizm olmadığı için süspanse edilen bir ekspres. Süspanse ediyorsunuz ama sonuçta bazı fırsatçılar alıyor bunu ve karaborsada satıyor. Yani en azından biz süspanse edilmemiş bir turizm trenini hayata geçirirsek değerine de olsa maliyeti ne ise o maliyette satılabilir. Turizmciye bir alternatif daha yaratıp kapasiteyi artırmış oluruz diye düşünüyorum. Bu teknik bir konu, hesap kitap konusu. Çalışıp muhtemelen kısa bir sürede ikinci bir treni farklı bir güzergâhla hizmete alabileceğiz, diye düşünüyorum. Kısa sürede netleşir

VANLI TURİZMCİLER: VAN GÖLÜ EKSPRESİ’NE DE TURİZM TRENİ ŞART

Şehrivan Gazetesi’ne konuşan Vanlı turizmciler, Doğu Ekspresi’ne alternatif turizm treni yapılaması halinde Van Gölü Ekspresi’nin de bundan yararlanması gerektiğinin altını çizdi. Van Gölü Ekspresi’nin turizm treni yapılması halinde Van ve Bölge adına önemli katkılar sunacağı, Van ve Bölge’yi olumlu etkisi olacağını ifade ettiler. Turizmciler, Doğu Ekspresi’ne alternatif turizm treni yapılması halinde Van Gölü Ekspresi’nin de bundan yaralanması ve Van adına şart olduğunu belirttiler.

BEYAZ: VAN GÖLÜ EKSPRESİ İÇİN ELZEMDİR

Turizmci Murat Beyaz, Van Gölü Ekspresi’nin Kuzey Demir Hattı’nın döşenmesi gerektiği ve önem arz ettiğini dile getirdi. Beyaz, “Özellikle Doğu Ekspresi, Van Gölü Ekspresi ve Kurtalan Ekspresi bölge halkının hizmeti için dizayn edildi. Bölge’de diğer ulaşım araçlarına geçim sıkıntısından dolayı binemeyen yerel halkın tren yolu ile ulaşım sağlamaları için kuruldu. Son dönemde turizm odaklı kullanılmaya başlandı. Turizm açısından kullanılmaya başlanmasıyla yerel halk bu hizmetten mahrum kalmaya başladı. Turizm Bakanın tespiti çok yerinde ve doğru bir tespit olmuştur. Turizm açısından farklı bir tren hayata geçirilmesi çok doğru ve yerinde bir tespit olmuştur. Turizm trenin olması halinde yerel halk ile kültür ve turisttik geziye çıkan insanlar arasında oluşan sorunların da ortadan kalkmasına neden olacaktır. Hem yerel halk hem de turisttik geziye çıkan vatandaşları memnun edecektir. Turizm treni çok doğru bir yaklaşım, Doğu Ekspresi için yapılmasının yanı sıra Van Gölü Ekspresi için de bu uygulamanın hayata geçirilmesi elzemdir.” dedi.

“KARS KADAR VAN’IN DA POTANSİYELİ VAR”

Beyaz, Türkiye’nin dışında Dünya’da trenle gezmeye yönelik bir yönelim olduğunun altını çizdi. Beyaz, “Bu anlamda bizim avantajımız var. Van Gölü Ekspresi için turizm treni olması halinde sadece Türkiye’nin batısı değil, İran’ın Tebriz ve Tahran’a kadar içine alacak bir destinasyondan bahsediyoruz. Van’dan başlayarak İran’ın kentlerine ulaşabilecek bir potansiyel söz konusudur. Bu anlamda Van Gölü Ekspresi’ne eklemesini talep ettiğimiz turizm treni ile insanlar daha çabuk erişebilecek daha konforlu seyahat edebilecekler. Kars kadar Van’ında bu pazarda payı ve potansiyeli var. Bu tür yatırımlar devlete kaybettirmez, yatırımcıya kaybettirmez, kârları onların olsun. Turizm sektörü olarak zararını üstlenmeye hazırız.” diye konuştu.

TUNÇDEMİR: VAN GÖLÜ EKSPRESİ MAHRUM BIRAKILMAMASI GEREKİYOR

Turizm trenin yapılması halinde farklı bir destinasyon oluşturacağına ve farklı destinasyonları da getireceğine değinen Turizmci ve Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Doğu Ekspresi için turizm trenin yapılması halinde Van Gölü Ekspresi için aynı uygulamanın hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kışın özellikle sık kullanılan alternatif trenle yolculuk turizmi bölge adına önemli artılar sağlıyor. Van, 12 ay 4 mevsim farklı turizm alternatifi barındıracak konumda yer alıyor. Doğu Ekspresi için alternatif turizm treni yapılması önemli ama Van Gölü Ekspresi’nin bundan mahrum bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Van Gölü Ekspresi’ne turizm treni eklenmesi halinde Van ve Bölge’nin tanıtımı açısından önemli katkı sağlayacaktır. Bu anlamda Van’daki turizmciler ve STK’lar olarak bir araya gelip bunu talep etmeliyiz. Doğu Ekspresi’ne turizm treni eklenmesi halinde Van Gölü Ekspresi’nin de içine alınması gerektiğini dilendirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

YEŞİLAĞAÇ: VAN KAMUOYU BUNU DİLENDİRMESİ GEREKİYOR

Doğu Ekspresi, Doğu Anadolu Bölgesi’nde tanıtım ve turizm açısından doğru şekilde kullanıldığını ve Van Gölü Ekspresi’nin bu anlamda eksik kaldığını ifade eden Turizmci ve Van Otelciler Derneği (VANODER) Başkanı Reşat Yeşilağaç, “Doğu Ekspresi, Kars’ın tanıtımı ve turizmi bakımından iyi kullanıldı. Van Gölü Ekspresi’nin iyi değerlendiremedik. Yıllardır var olan ama son dönemde yapılan tanıtımla adı ön plana çıksa da Doğu Ekspresi gibi tanıtım ve pazarlama konusunda geride kaldığımızı söyleyebiliriz. Van Gölü Ekspresi’nin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonra Bölge ve Van adına iyi kullanılması gerektiğini ve değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Bugün turizm ciddi bir anlamda darbe yiyor. İran ile son dönemde yaşadığımız çıkış harçlarından dolayı turist sayısında azalma var. Buradan yola çıkarak alternatif turizm kapısı bulmamız gerekiyor. Van Gölü Ekspresi’ni iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ciddi anlamda gündem de tutarak eksikliklerini dilendirerek ve tanıtım açısında iyi bir pazar oluşturmamız gerekiyor. Bakan Aksoy’un Doğu Ekspresi ile Erzurum ve Kars arası yolculuk yapması Kars adına ciddi bir reklam oldu. Turizm trenin müjdesini vermesi bu anlamda önemliydi. Van Gölü Ekspresi içinde alternatif turizm treni yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu minvalde Van kamuoyu ve STK’lar tek ses olarak bu talebi dilendirmesi gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

YEŞİLAĞAÇ: BAKAN’DAN TALEBİMİZ, VAN GÖLÜ EKSPRESİ’NİN DE EKLENMESİ

Van Gölü Ekspresi’nin turizm açısından önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Yeşilağaç, “Doğu Ekspresi yanı sıra Van Gölü Ekspresi, Van ve Bölge adına önemli bir turizm kaynağını oluşturuyor. Sadece Türkiye’de değil, Van Gölü Ekspresi’nin turizm treni oluşturulması halinde İran üzerine seferleri de etkileyecektir. Hafta da iki sefer yapılıyor, bu seferlerin arttırılması ve turizm trenin devreye girmesiyle Türkiye üzerinden ve İran üzerinden turizme hareketlilik getirecektir. İran seferlerinin aratılması gerektiğini daha önce talep ettik. Turizm treni ile Ankara’dan yol çıkan Van Gölü Ekspresi, Van’dan sonra İran’a devam etmesi iyi bir destinasyon sağlayacaktır. Turizmci olarak Bakan’dan talebimiz, Van Gölü Ekspresi’nin de eklenmesidir.” dedi.

AKTİVİSTLER: BAKANLIKTAN TALEP EDİYORUZ

Doğu Ekspresi’ne alternatif turizm treni yapılaması heyecan uyandırdığı ve bu seferlerin Van Gölü Ekspresi ile yapılması gerektiğini ifade eden Van Gölü Aktivistleri, “ Doğu Ekspresi’ne alternatif olarak yapılacak olan turizm treni seferleri başlatılmasını çok önemli buluyoruz. Doğu Ekspresi rotası gibi Van Gölü Ekspresi de kendine has, tarihi ve doğal gibi birçok özelliğe sahip turizm için farklı bir güzergâhtır. Van Gölü Ekspresi’ne yönelik de alternatif bir turizm tren seferi konması, son dönemlerde bölgemize olan tren yolculuğuna olan talebe katkı sağlayacaktır. Van Gölü Ekspresi’nin özellikle Tatvan’dan Van’a Türkiye’nin en büyük Feribotu ile Van denizi üzerinden yapılması da turizm için ayrıca bir renk ve keyif olduğunu düşünüyoruz. Doğu Ekspresi ile karşılaştırınca Van Gölü Ekspresi ile seyahatte birçok tarihi doğal güzelliklere ek olarak Van denizi üzerindeki seyahat de oldukça önemlidir. Kısaca vurgulamak istediğimiz Van Gölü Ekspresi ile seyahat eden yolcuların birçok güzelliği de yaşamış olacaktır. Bu minvalde Van Gölü Ekspresi seferlerine ek olarak turizm treni seferi de bölgemiz ekonomisine can suyu olacaktır. Bölgede yapılanmış en aktif STK olarak Van Gölü Ekspresi sefer sayısının arttırılması ve turizm treni seferinin de eklenmesini ilgili bakanlıktan talep ediyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Şehrivan



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

canlı bahis
bahis
türkçe bahis siteleri
canlı bahis
bedava bonus veren bahis siteleri
canlı bahis siteleri
bahis siteleri
canlı bahis oyna
deneme bonusu
adana escort
gaziantep escort
adana escort
gaziantep escort
1xbet
mersin escort
dizibox izle